‘Ortadoğu Denkleminde Türkiye’nin Yol Haritası’ konulu konferansta konuşan Yazar İkbal Köseoğlu, “2000'li yıllar sonrası komşularımızla yakın ilişkiler kurmaya başladık. Hem sosyal hem ekonomik bir yakınlaşmamız oldu. Komşularla sıfır sorun üzerine kurulan ilişkilere batının elitleri bizi eksen kaybıyla itham etmeye başladılar” dedi.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Mart Kültür-Sanat Etkinlikleri ‘Ortadoğu Denkleminde Türkiye’nin Yol Haritası’ konulu konferans ile devam etti. Ofis Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilen programa Gazeteci Yazar İkbal Köseoğlu konuşmacı olarak katıldı. İkbal Köseoğlu’nun konuşmalarından satır başları şu şekilde;

Bağımsız kavramlar konuşulmaya başlandı
“Türkiye Cumhuriyeti Devleti, 2000’li yıllardan önce bölgede Amerika'nın Ortadoğu’daki yoğun ilişki içerisinde olduğu ülkelerden biriydi. Türkiye olarak ABD ile beraber olduğumuz için, Ortadoğu politikamız ABD ile eş güdümlü bir politikaydı. Fakat AK Parti iktidarıyla beraber Ortadoğu’ya dair bağımsız kavramlar konuşulmaya başlanmıştı.”

Komşularla sıfır sorun
“2000'li yıllar sonrası komşularımızla yakın ilişkiler kurmaya başladık.  Hem sosyal hem ekonomik bir yakınlaşmamız oldu. Komşularla sıfır sorun üzerine kurulan ilişkilere batının elitleri bizi eksen kaybıyla itham etmeye başladılar. Sonra Neo Osmanlıcılık kavramını ortaya atarak bizim ilişkilerimizi bu temel üzerine oturtmaya çalıştılar.”

Gelişmeler Batının istediği gibi olmadı
“Batı üstten ve kibirli bir şekilde Ortadoğu ülkelerini kendi emellerine kolayca alet edeceğini düşündü. Ancak Ortadoğu’da gelişmeler Batının istediği gibi olmadı. İslamcılar birçok bölgede iktidara gelmeye başladı ve batı bölgede sarsıntı yaşadı. Daha sonra batı bu süreci tersine çevirmek istedi. Libya'da Kaddafi'nin generalini desteklediler ve orada şuan 3 ayrı hükümet var, kaos yaşanmaktadır. Mısır'da Mursi’yle başlayan ve batıyla uyuşmayan hareketleri baharı kışa çevirdi.”