Bu haber ‘Vücudum kırılıyor’ diyenlere

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Dairesi Başkanı Uzm. Dr. Aydın Sarı kış aylarında sıklıkla karşılaşılan gribal enfeksiyonlara karşı vatandaşlara uyarılarda bulundu. Dr. Aydın Sarı, “Mevsimsel olarak sık karşılaştığımız üst solunum yolları hastalıklarının mücadelesi için vücut direncimizin güçlü olması gerekmektedir. Bunun için gıdalarımıza ve giysilerimize dikkat etmemiz gerekmektedir. Gıda olarak C vitamini ihtiva eden portakal, mandalina ve greyfurt gibi meyveleri tüketmemiz yine kış aylarına uygun giyinmemiz ve de vücudu yoracak aktivitelerden uzak durmamız gerekmektedir” diye konuştu.

Gribin başlıca belirtileri
Özelikle kış mevsimi ve mevsim geçişlerinde grip vakalarının çok sık görüldüğünü belirten Sarı, “Bugünlerde vücut direncinin düşebildiğini ve vücudun dirençsiz kalabildiğini gözlemleyebiliyoruz. Her yaş grubunda görülebilen hastalıklar 1-2 gün içerisinde vücuda yayılmaya başlayarak kişinin vücudunu halsiz bırakabilir. Basit burun akıntısı, hapşırma gibi belirtilerle kendisini gösteren enfeksiyon müdahale edilmediği zaman tehlikeli boyutlara ulaşabilir. Özellikle çocuklarda bu durum alerjik bronşiti ve astımı tetiklemektedir” ifadelerini kullandı.

Bol C vitamini
Hastalık esnasında istirahat etmenin çok önemli olduğunu belirten Sarı, “Hastalık teşhisimiz koyulduktan sonra bol miktarda sıvı tüketmeli ve C vitamini almalıyız. Bol bol meyve yemeli, sağlıksız besinlerden özellikle uzak durmalıyız. Uykusuzluk, yorgunluk gibi durumlar kişiyi halsiz bırakarak hastalığı tetikler. Bu bakımdan dinlenmeyi ve istirahat etmeyi ihmal etmememiz gerekir” diye konuştu.

Çocuklar risk altında
Özellikle bu dönemlerde çocukların hastalığa yakalanma açısından daha büyük risk taşıdığını belirten Sarı, “Çocuklar okullarda toplu bir şekilde eğitim gördükleri için enfeksiyon çok daha hızlı yayılma imkanı bulabiliyor Bu durumda asıl iş ebeveynlere düşüyor. Aileler çocuklarını hijyen ve temizlik konusunda bilinçlendirmeli ve özen göstermeli. Aynı zamanda çocukların beslenmelerine dikkat etmeliler. Özellikle bu mevsimlerde çocukların meyve ve sebze tüketimini teşvik etmek için çeşitli yollar denemeliler” ifadelerini kullandı.