Büyükşehir Belediyesi Mart Kültür Sanat etkinlikleri İslam Kültür ve Medeniyetinde Semerkant konulu konferans ile devam etti. Aydınlı “Seyhun ve Ceyhun nehirlerinin arasında kalan ve birçok kültürün çıkış noktası olan Semerkant’ın bu kadar fazla gelişmesinin fiziki sebebi Maveraünnehir’dir. İslam tarihinde bahsi geçen alimlerin çoğu bu kültür zengini bölgeden çıkmıştır” dedi.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Mart Kültür Sanat etkinlikleri ‘İslam Kültür ve Medeniyetinde Semerkant’ konulu konferans ile devam etti. Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen konferansta Doç. Dr. Osman Aydınlı, İslam medeniyetinde geçmişten günümüze kaybolan eserler, eksilen medeniyetler ve kültür değişimlerinden bahsetti. Programın sonunda ise Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Bostancı, Aydınlı’ya çiçek takdim etti.

Kültürlerin çıkış noktası
Aydınlı. “Seyhun ve Ceyhun nehirlerinin arasında kalan ve birçok kültürün çıkış noktası olan Semerkant’ın bu kadar fazla gelişmesinin fiziki sebebi Maveraünnehir’dir. İslam tarihinde bahsi geçen alimlerin çoğu bu kültür zengini bölgeden çıkmıştır. Eski altın çağların kültür birikiminden bize sadece binde bir gibi küçük bir kısım kalmıştır. Kalan en önemli eserlerin çoğu Semerkant’tadır. Bu kayıpların çoğu maalesef Harezmşahlar’ın Moğol’lardan gelen baskılara karşı koyamayarak mal bırakması olmuştur. Geçmişte yaşanan savaşlar olmasaydı birçok alimin yetişmesine öncülük etmiş Semerkant’ın bilgi ve kültür birikimi eksiksiz olarak günümüze kadar ulaşabilseydi bugün bütün insanlık muhakkak çok daha ileri bir seviyede olacaktı” dedi