Her Kitabevi Bir Vahadır

Mizah taşır
Gerçekleştirilen programda, son kitabı Memleket Kitabevi’nin oluşum sürecinden ve içerisinde yer alan hikayelerden bahseden Yazar Necati Mert, “Benim üzerimden Adapazarı’nı, Adapazarı üzerinden beni anlatan bir kitap. Üslubu daldan daladır. “Memleket Kitabevi” de böyledir. Alttan alta da mizah taşır. Ekseninde şehir vardır yine. Fakat benim yerime bu defa kitabevim geçer. Ben yanı sıra yer alırım. Şehir üzerinden kendini, kendisi üzerinden şehrini anlatır. Kırk yılını tamamlamış, kırk birinci yılını yarılamış bir dükkânın hayat hikâyesidir okuyacağınız” diye konuştu.

Şehri anlatır
Kitapta yalnızca bir kitabevinin değil, kitabevi üzerinde şehrin de anlatıldığını belirten Yazar Mert, “Evet, bizim dükkân anlatılıyor; ama çarşı da giriyor hikâyeye, okur da, müdavimler, dağıtıcılar, yayımevleri de. Ortaklar, çalışanlar da. Kurumlar da: Valilik, Belediye SATSO, Üniversite. Yazarlığım da var, dükkâncılığımdan da bir yıl kıdemlidir, kitapçılığımdan ayrı düşünülemez; ne ki dükkânı etkilediği gibi onun yaşadıklarından etkilenir de. Bunlar da hikâye ediliyor kitapta. Adı bu yüzden “Memleket Kitabevi”. Şu kırk yıl içinde memleket neler yaşadıysa dükkânım “Gelişim” de onu yaşadı. Hikâye “Gelişim”in hikâyesi değil, onun üzerinden bir şehrin, bir ülkenin hikâyesi” şeklinde konuştu

 

Kitabevleri kültür kurumudur
Mert’in ardından söz alan Editör Yazar Tanıl Bora, “Her kitabevi bir vahadır. Bir kitabevi sadece bir dükkan değildir, aynı zamanda bir kültür kurumudur. Tabii ki başında bir kitap ehli varsa. Kitaplarla tanışmanızı sağlar. Varlığını bilmediğiniz yazarları tanıma fırsatını bulursunuz. Kitabevinde öğretmen olmayan bir öğretmen bulursunuz. Size ödev ve not vermeyen, sizinle kitap yoldaşlığı yapan bir öğretmen. Memleket Kitabevi, böyle bir kitabevinin hikayesi ve çok değerli. Çünkü bu kültür kurumu dediğim dükkanların artık nesli tükeniyor. Artık, sadece dükkan oldular” dedi.  

 

Memleket kitabevi, kültürel sit alanı
Memleket Kitabevi’nin Necati Mert’in kaleminden anlatılmasının ayrı bir önem taşıdığını da ifade eden Bora, “Memleket kitabevinin hatırası, bir tür sit alanı. Bir tür kültürel sit alanı değeri taşıyor. Bu hikayenin anlatılması çok önemli ve değerli. Kitap hem bu vahaları hiç görmemiş insanlara bunu anlatıyor hem de bu vahaları görmüş insanlara hatırlatma yapıyor. Hikayeyi Necati Mert’in anlatması da bu kitaba tabii ki başka bir renk katıyor” diye konuştu. Gerçekleştirilen söyleşinin ardından Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Fatih Turan, Yazarlar Necati Mert ve Tanıl Bora’ya teşekkür ederek, günün anısına çiçek takdim etti.

7’den 70’e imza
Gerçekleştirilen söyleşinin ardından imza töreni düzenlendi. Ofis Sanat Merkezi içerisinde yer alan İnsan Kitabevi’nde düzenlene imza töreninde Yazar Necati Mert, 7’den 70’e sevenleriyle bir araya geldi ve son kitabı Memleket Kitabevi’ni imzaladı.