20 çeşit bitki ve ürünün üretilip Türkiye’ye ve dünyaya ihraç edildiği Sakarya Botanik Vadisi'nde kekik, adaçayı, mentol nanesi ve biberiyeden oluşan 65 bin çeşit yeni bitki toprakla buluştu. Fide ekimine katılan Yüce, “Bahar bereketiyle geldi, 60 kilometrelik uzunluğa sahip vadimizde çiçekler açıyor. Bugün 65 bin yeni fide ekime başladı. 20 çeşit ürün üretip gelir elde ettiğimiz bahçemiz her geçen gün güzelleşiyor” dedi.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi, tarımsal kalkınma konusunda hayata geçirdiği projelerle adından söz ettirmeye devam ediyor. Tarımda üretim ve istihdam konusunda Sakarya’nın ismini marka şehirlerin arasına yerleştiren Sakarya Büyükşehir Belediyesi, yüzlerce çeşit bitkiyi ekiyor, üretiyor ve satışını gerçekleştiriyor. Tıbbi, aromatik bitkiler ve peyzaj alanında çalışmalarını hızlandıran Büyükşehir, Sakarya Botanik Vadisi’nde baharın gelişiyle üretimi hızlandırdı.

65 bin fide toprakla buluşuyor

Atıl olarak bekleyen toprakların bereketlendiği, 60 kilometre uzunluğa ve 50 metre genişliğe sahip alanda verimli bir sezona girildiği bugünlerde yeniden dikim başladı. 20’den fazla tıbbi, aromatik ve birçok çeşit bitkinin yetiştiği arazide 65 bin adet yeni fidenin dikimine başlandı. Kekik, adaçayı, mentol nanesi ve biberiyelerin yer aldığı fideler zengin bir hasat döneminin başlangıcında toprakla buluştu. Dünya genelinde son dönemlerin en revaçta üretim alanı olan tıbbi ve aromatik bitki üretimi için oluşturulan dünyanın en büyük aromatik bahçesinde ayrıca kuşburnu, kedi otu, ahududu, böğürtlen, ıhlamur, gül ve lavanta yetişiyor.

Tamamen organik, gerçek ve hijyenik

Üretim alanını ziyaret eden Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce,  bir süre önce bitkilerin satışıyla ilgili protokol imzalanan Almanya’daki bir firmanın yetkilileriyle birlikte ürünleri inceledi. Üretim aşamalarını tek tek kontrol eden Yüce, firma sorumlularıyla ilerleyen süreçte ihraç edilmesi planlanan ürünlerle ilgili görüşerek iş birliğinin güçlendirilmesi mesajını verdi. Bahar bereketinin geldiği vadideki fide dikimiyle ilgili detayları anlatan Yüce, tamamen organik, cins olarak gerçek ve hijyenik bir üretimle dünyanın en büyük tıbbi ve aromatik bitki üretim projesini yürüttüklerini ifade etti.

“Ekilmedik bir alan bırakmayacağız”

65 bin yeni fidenin toprakla buluşmak üzere vadiye geldiğini belirten Başkan Yüce, "Baharla birlikte bulunduğumuz botanik vadimiz de renkleniyor. Başlangıç noktası ile bitiş noktası toplamda 60 kilometrelik bir mesafe ve 3 bin dekarlık bir alan. Burada görüldüğü gibi, 20'ye yakın tıbbi ve aromatik bitki var.  65 bin adeta fidemiz burada toprakla buluşmaya geldi. Ada çayı, biberiye, kedi otu dikimleri yapılıyor. Sakarya Botanik Vadisi'nin hiç bir noktasında ekilmemiş bir alan kalmayıncaya kadar gayretle çalışacağız. Sadece 78 bin kuşburnu fidanı diktik, 100 bin olana kadar devam edeceğiz. Sadece kuşburnu için 300 dönüm ayrıldı. Bitkilerimiz ciddi bir gelişim gösteriyor. Alman firmasıyla iş birliği halindeyiz, bu ürünlerin satışları Almanya'ya yapılmaktadır. Organik, orjinal ve hijyenik bir üretim sistemiyle Sakarya'nın dünyanın en büyük tıbbi ve aromatik bitkiler üretim merkezini oluşturduk. Burası üretiyor ve Sakarya kazanıyor” dedi.