Çocuklarda alerjik nezleye dikkat!

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Dairesi Başkanı Uzm. Dr. Aydın havaların ısınmasıyla birlikte çocuklarda görülen alerjik rahatsızlıklar hakkında açıklamalarda bulundu. Uzm. Dr. Aydın Sarı, “Çocuklarda daha sık görülen alerjik nezle soğuk algınlığıyla karıştırılabilir. Eğer nezle, ilkbahar ve yaz aylarında başlayıp, üç haftadan uzun sürüyorsa ve iyileşme eğilimi göstermiyorsa, alerjik nezle şüphesi kuvvetli hale gelir. Bu tip hastalıklarda mutlaka doktora danışılması gerekir” diye konuştu.

Alerjik nezlenin belirtileri
Özellikle havaların ısınmasıyla baş gösteren nezle ile ilgili vakaların çok sık görüldüğünü belirten Sarı, “Bahar aylarında burun akıntı veya tıkanıklığı (rinit) nedeni ile doktora başvuran çocukların neredeyse yarısı alerjik nezledir. Alerjik nezle yıl boyunca sürebilir ya da mevsimseldir. Mevsimsel alerjik nezlede genellikle çiçek açan ve polenleri rüzgar ile saçılan bitkiler büyük etkendir. Daha çok bahar aylarında özellikle bitkilerdeki tozlaşma döneminin başlamasıyla, üst solunum yollarını etkileyen alerjik nezlenin temel belirtileri; sık tekrarlayan burun akıntısı, burun tıkanıklığı ve aksırık nöbetleri ile kendini gösterir” ifadelerini kullandı.

Tedavi için test şart
Hastalığın tedavisi için alerji testinin önemine değinen Sarı, “Çocukta alerjik nezleden şüphelenildiği durumlarda, aile alerjiye neden olan etkenleri fark edebileceği gibi alerjiye neden olan maddeyi tespit etmek için cilt veya kan testlerine ihtiyaç da duyulabilir. Ayrıca, burun akıntılarında alerji hücrelerinin yüzdesinin ölçüldüğü “nasal eosinofili” testi de alerjik nezle tanısı için kullanılan bir yöntemdir. Testlerin sonucunda, çocuğun belli bir alerjene karşı duyarlı olduğu tespit edildiği takdirde, bu alerjiye yönelik tedaviye başlanabilir ” diye konuştu.

Aşı ile tedavi
İlaç tedavisinin yeteriz kaldığı durumlarda aşı tedavisinin gerekli olabileceğini belirten Sarı, “Çevresel korunma yöntemlerinin yetersiz kaldığı durumlarda, ilaç tedavisi etkili bir yöntem olacaktır. Bu ilaçlar sadece belirtilerin görüldüğü günlerde kullanıldıklarında bile, çocuğun şikayetlerini gidermeye yardımcı olabilir. Çocuğun duyarlı olduğu alerjenlerin artan dozlarda çocuğa verilmesiyle bağışıklık sistemini düzenlemeyi amaçlayan aşı tedavisi, bir süre sonra vücudun bu alerjenleri doğal karşılayabilmesini sağlamaktadır” ifadelerini kullandı.