Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan açıklamada cenaze ve defin hizmetlerinin vatandaşın vefatından defnine kadar mezar yeri ve ulaşım dâhil tamamının ücretsiz olduğu beyan edildi. Ancak yoğun bir şekilde şahsi olarak özel aile mezar yeri talebi olması sebebiyle vatandaşların sağlıklarında şahsi özel aile mezar yeri satın almak istemeleri durumunda ücreti mukabilinde her ilçe için kamulaştırma maliyetleri üzerinden farklı tarifeler oluşturulduğu ifade edildi.

Yapılan açıklamanın devamında Cenaze ve defin hizmetlerinde vatandaşlara ücretsiz olarak sunulan hizmetler ise şu şekildedir denildi; “Şehir içi ve şehir dışına cenaze nakil işlemlerini sağlıyoruz. Temiz ve günün şartlarına uygun gasil hanelerimizde ücretsiz olarak hizmet sunuyoruz. Vefat eden merhum veya merhume için kefen, torba ve mezar tahtalarının yanı sıra defnedileceği mezar yerinden de hiçbir ücret almıyoruz. Yine mezarlıkların bakım, onarım ve planlama çalışmaları da Büyükşehir Belediyemiz tarafından yürütülmektedir. Ayrıca taziye anında çadır, tabure hizmetleri de sunulmaktadır.”

Cenaze ve defin hizmetlerinin tamamı ücretsiz
“Büyükşehir Belediyemizin cenaze ve defin hizmetlerinden duyulan memnuniyeti yaptığımız anketler ve hemşerilerimizin geri dönüşleriyle görüyoruz. Yüzde 90’ın üzerinden bir memnuniyet oranına sahibiz. İfade ettiğimiz gibi Büyükşehir Belediyesi’nin cenaze ve defin hizmetleri vatandaşın vefatından defnine kadar tamamı ücretsiz bir şekilde sürdürülmektedir, sürdürülmeye de devam edecektir.”

Tarifeler kamulaştırma üzerinden
Açıklamanın devamında ise geçmişten bu güne kadar devam eden bir uygulama olduğu ve bu uygulama çerçevesinde vatandaşların sağlıklarında, özel, şahsi aile mezar yeri satın almak istemeleri durumunda ücret alındığı, her ilçe için kamulaştırma maliyetleri üzerinden tarife oluşturulduğuna yer verildi. Vefatların ardından sıra mezar olacak şekilde her vatandaşımız için ücretsiz olarak mezar yeri ayrılmaktadır. Vatandaşlarımız definden sonra isterlerse bir kişilik olmak üzere defnettikleri yakınlarının sıra mezarlarının yanı başından özel bir mezar yeri isterlerse ücreti mukabilinde mezar alımı da (1+1) yapabilirler.