Melen Botanik Vadisi’nde yetiştirilen bitkilerin kullanımına ilişkin Martin Bauer firması ile Fidan A.Ş. arasında protokol imzalandı. Başkan Ekrem Yüce, “Dünyada çok ciddi çalışmalar gerçekleştiren Martin Bauer Bitki Meyve Çayları Üretim A.Ş ile vadimizde yetişen bitkilerin kullanımı için protokol imzaladık. İnşallah burada yetişen bitkilerin kullanımı ile yerli ve milli üretime olan katkı artacak, ülkemizin dışa bağımlılığı azalacaktır” dedi.

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, Melen Botanik Vadisi’nde yetiştirilen bitkilerin kullanımına ilişkin gerçekleştirilen protokolü imzaladı. Martin Bauer Bitki Meyve Çayları Üretim A.Ş’nin protokol paydaşı olduğu ve AKOM’da gerçekleştirilen imza programında Başkan Yüce’nin yanı sıra Martin Bauer Genel Müdürü Mehmet Akın Palazoğlu ve firma yetkilileri, Orman Bölge Müdürü Ziya Polat, Genel Sekreter Yardımcıları Bedrullah Erçin ile Doç. Dr. Furkan Beşel yer aldı. Başkan Ekrem Yüce, protokolün hayırlı olmasını temenni ederek, yerli ve milli üretim başta olmak üzere tarımsal kalkınmayla ülkenin önde gelen şehirleri arasında olacaklarını söyledi. İmzalanan protokolle yetiştirilen bitkilerin kullanım hakkı 10 yıl süre ile Martin Bauer Bitki Meyve Çayları Üretim A.Ş’ye verildi.

Yerli ve milli üretim
Protokolün hayırlı olmasını dileyerek sözlerine başlayan Başkan Ekrem Yüce, “Koronavirüs ile mücadele ederken bir yandan da alt ve üst yapı için çalışmalarımızı gerçekleştiriyoruz. Tarımsal çalışmalarda da ciddi mesafe aldık. Fidan A.Ş.’yi kurduk. İnşallah faaliyete geçireceği büyük projelerle Türkiye’de hem üretimde hem de pazarlamada bir numara olacak. Bugün ise bu büyük projelerden birine imza attık. Tarımsal alanda çok ciddi bir proje olan Melen Botanik Vadisi’nde yetiştirilecek bitkilerin kullanımını için dünyada çok ciddi çalışmalar gerçekleştiren Martin Bauer Bitki Meyve Çayları Üretim A.Ş ile protokol imzaladık. İnşallah burada üretilen bitkilerin kullanımı ile yerli ve milli üretime olan katkı artacak, ülkemizin dışa bağımlılığı azalacaktır” dedi.

1 milyon 815 bin 785 adet bitki
Başkan Ekrem Yüce, “Melen Botanik Vadisi projemizi 70 kilometrelik alanda gerçekleştiriyoruz. Vadimizde lavanta, adaçayı, biberiye, kekik, ıhlamur, akasya ve defne olmak üzere 1 milyon 815 bin 785 adet bitki yer almaktadır. Bu projemizde Orman Genel Müdürlüğü ve Büyükşehir Belediyemiz tarafından bu yıl dikilen 2 bin 960 adet tıbbi ve aromatik bitkinin bakımları, sulamaları ve bitki besleme çalışmaları yapılarak maksimum verim alınacak program uygulanıp, elde edilen ürünler organik ürün sertifikalı olması sağlanacak. Bitkilerimizin korunması için tel örgü çalışmalarımızı ise tamamlamak üzereyiz. Bunun yanı sıra hırsızlık ve diğer zararlara karşı atlı personellerimiz gün boyu devriye gezecek” dedi.

Tıbbi seyir yolu
Yüce, “Tıbbı ve aromatik bitkileri yetiştirmenin yanı sıra Karasu, Kocaali ve Kaynarca ilçelerini kapsayan Melen Su Hattı üzerinde ve çevresindeki yerleşim yerlerinde ana arı üretimi, arı zehri üretimi, arı sütü üretimi, polen-propolis üretimi ve suni oğul üretimi gerçekleştireceğiz. Bununla ilgili ilk etapta 42 arı üreticisine malzeme dağıtımı yaptık. Fidan A.Ş. de bu bölgede arıcılık faaliyetleri gerçekleştirecek. Ayrıca Melen Botanik Vadisi üzerinde yapacağımız stabilize servis yolu ve bisiklet yolu ile de insanların Itri ve Tıbbi bitki tarlasında gezer gibi aromatik tedavi görecekleri bir seyir yolunun yapımına ise kısa süre içerisinde tamamlayacağız” dedi.

Türkiye’nin dışa bağımlılığını azaltmak için çok önemli
Martin Bauer Genel Müdürü Mehmet Akın Palazoğlu, “Tıbbı ve aromatik bitkiler çok hassas bitkilerdir. Büyükşehir Belediyesi tarafından Melen Botanik Vadisi projesine çok ciddi bir emek sarf edilmiş. Bizlerde bu emeğin karşılık bulması için çalışacağız. Bu protokolü Türkiye’nin dışa bağımlılığını azaltmak için çok önemli buluyoruz. Amacımız burada bir model oluşturmak. Büyükşehir ile işbirliği halinde olacağız. Sakarya halkı için ve ülkemiz için çok önemli bir proje, hayırlı olmasını diliyorum” derken; Orman Bölge Müdürü Ziya Polat ise, “İnşallah hem ülkemize hem şehrimize model olacak. Ülkemizin ithalat açığını kapatmak amacıyla yapılan bu projenin içerisinde yer almaktan gurur duyuyoruz. Büyükşehir Belediyemize yapılan bu tarım katkısı için teşekkür ediyorum. Sakarya’mıza hayırlı olsun” dedi.