Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen ‘İlaç Kullanımında Doğru ve Yanlışlarımız’ konulu konferansa Doç. Dr. Pelin Tanyeri ve Prof. Dr. Oğuz Karabay konuşmacı olarak katıldı.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Sağlık Hizmetleri Dairesi Başkanlığı tarafından Herkes İçin Sağlık Projesi kapsamında düzenlenen ‘İlaç Kullanımında Doğru ve Yanlışlarımız’ konulu konferans AKM’de gerçekleştirildi. Sakarya Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oğuz Karabay ve Tıbbi Farmakoloji Bölümü akademisyenlerinden Doç. Dr. Pelin Tanyeri’nin konuşmacı olarak katıldığı konferansta, akılcı ilaç kullanımı ve antibiyotik kullanımında dikkat edilmesi gereken konular katılımcılar ile paylaşıldı.

Tanı ve tedaviyi hekimlerinize bırakmalısınız
İlaç kullanımında dikkat edilmesi gereken temel noktalara değinerek konuşmasına başlayan Doç. Dr. Tanyeri, “Akılcı ilaç kullanımı; uygun ilacı, uygun sürede, uygun dozda ve en düşük maliyette kullanmak ile var olabilir. Akılcı ilaç kullanımın en önemli ilkesi etkinliktir. Güvenlilik, uygunluk ve maliyet akılcı ilaç kullanımının diğer önemli ilkeleri arasında sayılabilir. Diğer yandan tanı koyma ve tedavi etme işini hekimlerinize bırakmalısınız. Komşunuza iyi gelen bir ilacın size zararı olabilir. Zehirlenmeler başta olmak üzere olumsuz birtakım sonuçlar meydana gelebilir. İlaçların buzdolabında kullanılmaması gerekir. Buzdolabında saklanması gereken ilaçların da buzlukta bulundurulmaması gerekir. Unutmamalıyız ki ilaç kullanımında kişi iki kez iyileşir; Bir kez hastalıktan, bir kez de ilaçtan” diye konuştu.

Neden antibiyotik kullanıyoruz?
Antibiyotik kullanımında Türkiye’nin Dünya’da ilk sıralarda yer alan bir ülke olduğunun altını çizerek konuşmasına başlayan Prof. Dr. Oğuz Karabay ise, “Kışın meydana gelen soğuk algınlığı, grip gibi hastalıkların yüzde 85’lik kesimi antibiyotikler ile tedavi edilmez. Peki, biz neden antibiyotik kullanıyoruz? Ne yazık ki sadece hastalarımız değil, doktorlarımızda antibiyotiğe bağımlı bir hale geldi. Bazı Avrupa ülkelerinde hekim hasta bir bebeğin reçetesine antibiyotik yazdığında, o bebeğin ailesi ‘Neden antibiyotik yazdınız, antibiyotik yazmanız gerekli mi?’ şeklinde bir tepki gösteriyor. Bizim ülkemizde tam tersi bir durum söz konusu, ‘Benim çocuğuma neden antibiyotik yazmıyorsunuz’ gibi tepkilerle karşılaşabiliyoruz. Bu durumu tersine çevirmeliyiz” şeklinde konuştu.