‘Şarbon ve Halk Sağlığı’ başlıklı konferansta konuşan Prof Dr. Hakan Yardımcı, “Hayvanlardaki hastalıkların ortaya çıkmasına sosyoekonomik, çevresel ve iklim değişikleri neden oluyor. İklim değişikliğinde hava bir derece ısındığı zaman normalde orada yaşamayan sinek yaşıyor ve ardından birçok hastalığı taşıyor. Heyelanlarla toprakların bir yerden bir yere gitmesi ve yeme alışkanlıklarının değişmesi de hastalıkların ortaya çıkmasına neden oluyor” dedi.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler ve Muhtarlık İşleri Dairesi Başkanlığı ve Sakarya Veteriner Hekimler Odası’nın işbirliği ile gerçekleştirilen etkinlik Orhangazi Kültür Merkezi’nde düzenlendi. ‘Şarbon ve Halk Sağlığı’ konulu konferansa konuşmacı olarak Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hakan Yardımcı katıldı. Programa Tarımsal Hizmetler ve Muhtarlık İşleri Dairesi Başkanı Yusuf Çelebi, Baro Başkanı Abdurrahim Burak, Sakarya Muhtarlar Federasyonu Başkanı Erdal Erdem, muhtarlar ve 75. Yıl Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri katıldı.

Şarbon hastalığı salgını
‘Şarbon ve Halk Sağlığı’ ile ilgili bilgiler veren Prof. Dr. Hakan Yardımcı, “Şarbon konusu ve diğer birçok hayvan hastalığı aslında bir insan hastalığıdır. Ağustos ayında televizyonlarda Ankara Gölbaşı’nda şarbonun çıktığını duydum. 3 gün üst üste Şarbon haberi çıkınca, şarbon olayının 3 gün sürmesinin nedenini merak ettim ve gidip konuyla ilgilendim. Uzman olarak birçok toplantıya katıldım ve yurt dışında Türkiye’yi temsil ettim. Şarbon Hastalığı Türkiye’de bir mesele ve panik konusu haline gelmişti. Bazı konular kamunun hafızasında bir yerde saklı kalır. Tekrar ortaya çıktığında ayrı bir infilak halinde olur. Şarbon aslında bir şekilde infilak etti” diye belirtti.

Sinekler birçok hastalığı taşıyor
Açıklamalarına devam eden Yardımcı, “Hayvanlar ve insanlar arasında yaklaşık 200 tane hastalık var. En çok kriz yaşanılan hastalıkların; deli dana, kuş gribi, şarbon ve kuduz olduğunu biliyoruz. Hayvan ve insan temasından bulaşan hastalıklardan korunmak için bir mekanizmaya ihtiyaç duyarız. Hayvanlar ve insanlarda görülen hastalıkların ortaya çıkmasına sosyo ekonomik, çevresel ve iklim değişikleri neden olur. İklim değişikliğinde hava bir derece ısındığı zaman normalde orada yaşamayan sinek yaşıyor ve ardından birçok hastalığı taşıyor. Heyelanlarla toprakların bir yerden bir yere gitmesi ve yeme alışkanlıklarının değişmesi de hastalıkların ortaya çıkmasına neden olur” dedi.

Şarbon bir virüs değildir
Prof. Dr. Hakan Yardımcı, “Şarbon, kasıt olmadığı müddetçe kolay kolay sofralarımıza gelebilecek bir hastalık değil. Veteriner hekimle temasının olmamasından da kaynaklanabilir. Bunun adı halk arasında ‘dalak yanığı’ olarak geçer. Şarbonun anlamı kömürden ve karbondan gelir. Şarbon bulaşan vatandaşlarda deri üzerinde kömür renginde, daha çok kollarda ve ellerde yaralar şeklinde meydana gelmesidir. Ülkemizde ilk defa Süreyya Tahsin Aygün, şarbon aşısını yapmış ve uzun yıllar boyunca kullanılmaya devam etmiştir. Çoğu insanın yanlış bildiği bir şey var; şarbon bir virüs değil bakteridir” dedi.