Büyükşehir Belediyesi bünyesinde faaliyet gösteren Geleneksel Sanatlar İhtisas Merkezi’nde eğitimler devam ediyor. Kat’ı Eğitmeni Esvet Doğan “Çok güzel bir ortam. Bu sanatla ilgilenenlerin hepsi ince ruhlu insanlar. Ruhun inceliği sanatlarına yansıyor” derken; Porselen Boyama Eğitmeni Arzu Kama, “Öğrencilerimin yaptıkları işi en iyi şekilde yapmalarını istiyorum. Bu süreç gerçekten uzun ama derslerimize devam eden öğrencilerimiz çok başarılı bir şekilde farklı noktalarda olabilirler” dedi.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı bünyesinde faaliyet gösteren Geleneksel Sanatlar İhtisas Merkezi’nde eğitimler devam ediyor. Tezhip, Kat’ı Sanatı, Porselen Boyama ve Kaligrafi gibi branşlarda öğrenciler en güzel eserleri ortaya çıkarıyor.

Sanatın matematik kısmı
Kaligrafi dersi veren Emrah Yücel, “Hayatımın her alanında yazı vardı. Biz arkadaşlarımıza güzel yazı yazmayı yani kaligrafiyi öğretiyoruz. Güzel yazı derken Neye göre güzel? Nasıl güzel? İlk önce arkadaşlara bunun dersini veriyoruz. Öğrencilerimize başta bir harfin anatomisinin nasıl olması gerektiğini yani sanatın matematik kısmını öğretiyoruz. Daha sonra bunu göz estetiğimizi geliştirerek aynı oranda öğrencilerimize doğru kaligrafi ve güzel kaligrafiyi öğretiyoruz. Öğrencilerde amaçladığımız şey göz estetiklerinin gelişmesi, her gördükleri kıvrımlı ve bol çizgili yazının güzel yazı olmadığını bilmeleri. Güzel yazı olması için ilk önce bunun doğru anatomiye sahip olması gerektiğini bilmelerini amaçlıyoruz” diye konuştu.

İnce ruhlu insanlar
Kat’ı dersi eğitmeni Esvet Doğan, “Yazının deri veya kâğıt üzerine çizilerek oradan oyulup, çıkartılıp başka bir zemine yapıştırılmasıyla yapılan süsleme sanatlarımızdan birisidir. Yaptığımız işlerde daha çok kâğıt kullanıyoruz. Deri daha çok ciltte kullanılıyor. Bu kursta sadece kat’ının kâğıtla ilgili kısmını gösteriyoruz. Kâğıtlarımızı tamamen kendimiz boyuyoruz. Kestiğimiz motiflerin renklerini kendimiz tasarlıyoruz. Kat’ı ile uğraşmak çok hoşuma gitti. Kat’ıyı ilk gördüğüm zaman denedim ve devam etmek istedim. Bu sanata meraklı olan kişilerin sayısı her zaman artıyor. Aslında eğitim vermeyi çok fazla düşünmemiştik ama insanların bizim sanatımıza verdiği önem artınca eğitim vermeye başladık. Bu sanatla ilgilenmelerinden de görüldüğü üzere hepsi ince ruhlu insanlar. Ruhun inceliği sanata yansıyor” sözlerine yer verdi.

Sebat etmek başarıya ulaştırır
Tezhip Sanatı eğitiminde öğrencileriyle buluşan Büşra Akan, “Geçmişten bugüne Tezhip’in nasıl yapıldığını, tekniğini, malzemelerini ve kendileri yapabilecek şekilde her türlü motifleri öğretiyoruz. Öğrencilerime hiçbir zaman kopya usulüyle çalışmalar yaptırmıyorum. Öğrencilerimize bu şekilde önce bir çizim, desen, kurşun kalemle bir eğitim sürecimiz var. Daha sonra fırçalara ve boyalara geçerek çalışmalarımıza başlıyoruz. Bu öğrenilerek yapılan bir şey ama elbette ki öğrencilerimizin yetenekli olması da önemli. Ama doğru bir eğitim sürecini sadece öğrenciden beklemek de yanlış burada öğretmeninde payı çok büyük. Verdiği şeyin karşılığını alabiliyorsak adım adım gitmek, bol tekrar ve iyi bir gözlem bizim için önemli. Bu işi yaparken her zaman sakin ve sabırlı olmalıyız. Çok kısa sürede yapılan sanatlar değil, sebat ederek yapılan sanatlar önemli. Öğrenci istekli olduğu, hocasına da güvendiği zaman karşılığında güzel şeyler yapıyor. Bulunduğumuz ortamın doğal atmosferi de güzel. Bizim için ortamın sakinliği ve dinginliği önemli” dedi.

En iyisini yapmalarını istiyorum
Porselen Boyama eğitmeni Arzu Kama, “Öğrencilerime Porselen Boyama sanatında sırt üstü boyama tekniklerini öğretiyorum. Bu sanata özel hazırlanan toz boyalarımız var, öğrencilerimle birlikte bu boyaları hazırlıyorum. Öğrencilerimin tabakta çalışma yapmadan önce Geleneksel Türk El sanatlarını bilmeleri gerekiyor. Bu konu üzerinde önce ders işliyoruz. Öğrencilerimin yaptıkları işi en iyi şekilde yapmalarını istiyorum. Bu süreç gerçekten uzun ama derslerimize devam eden öğrencilerimiz çok başarılı bir şekilde farklı noktalarda olabilirler” diye konuştu.