Kaynarca Kültür Merkezi’nde Mehmet Akif: Çanakkale’den Sakarya’ya isimli söyleşi ve imza günü programında konuşan Yazar Mehmet Doğan, “Çanakkale bizim için çok önemli savaştı. Çanakkale'de düşmanı durdurmasaydık tarih çok başka yazılacaktı. Zor bir savaştı ama bizim askerimizin bu savaşta gösterdiği gayret ve milletin bu savaşa verdiği önem topyekûn bir zaferi peşinde getirdi” dedi.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı tarafından düzenlenen Mart Kültür Sanat Etkinlikleri ‘Mehmet Akif: Çanakkale’den Sakarya’ adlı söyleşi ve imza günü ile devam etti. Kaynarca Kültür Merkezi’nde gerçekleşen etkinliğe konuşmacı olarak Yazar Mehmet Doğan katıldı. Etkinlikte çok sayıda sanatsever yer aldı.

Tarih çok başka yazılacaktı
Mehmet Doğan, “Çanakkale'yi geçmek istediler ancak eski mayınlar ve topçuların menziline giren gemilerin tahribata uğraması sebebiyle geri döndüler. Onlar kolayca geçebileceklerini düşünüyorlardı fakat hayal ettikleri gibi olmadı. Daha sonra kara harekâtı denendi. Daracık alanda 500 binden fazla asker savaştı, bu savaş dört ay sürdü. Bizim için çok önemli savaştı. Çanakkale'de düşmanı durdurmasaydık tarih çok başka yazılacaktı. Zor bir savaştı ama bizim askerimizin bu savaşta gösterdiği gayret ve milletin bu savaşa verdiği önem topyekûn bir zaferi peşinde getirdi” dedi.

Bir nesil yok olmuştur
Yazar Doğan, “Çanakkale, bir neslin yok edildiği bir savaştır. Böyle savaşların büyük hikâyeleri ve edebiyatı olur. Ancak biz zaferlerimizi yazmak noktasında eksik kalmışız. Örneğin Malazgirt üzerine yazılan pek bir şey yoktur. Çanakkale böyle değildi. Savaş esnasında edebi bir heyet oluşturuldu ve yazarları cepheye götürdüler. 30 kişilik bir ekip savaş yolunca askerleri gözlemlediler. Bölük bölük askerlerin cepheye gitmek için yarıştığını gördüler. Bu edebi heyet savaşı bizzat gördüler ve döndüklerinde Çanakkale üzerine yazılar kaleme aldılar. Çanakkale savaşının unutulmaması gereken muhtevasını elbet bu yazarların yazdığı eserler de beslemiştir. Ancak Çanakkale'yi bize harika anlatan bir şiir vardır o da 'Çanakkale Şehitlerine' şiiridir” diye konuştu.