Akçay Barajı İçin İhale Süreci Başlıyor

Başkan Zeki Toçoğlu, SASKİ tarafından Pamukova Eskiyayla Havzası’nda yapılacak olan Akçay Barajı ile ilgili çalışmaların sürdüğünü belirterek, “Su ve Kanalizasyon İdaremiz ile DSİ 3. Bölge Müdürlüğü arasında protokol imzalandı. İmzalanan protokol gereği proje DSİ tarafından incelenip onaylanacak ve ardından ihale süreci başlayacak. Şubat ayının sonuna kadar ihaleyi gerçekleştirmeyi ve baraj inşaatına başlamayı planlıyoruz” dedi.
Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu Eskiyayla Havzası’nda yapılacak barajla ilgili açıklamalar yaptı. Barajın yapım işi için yakında ihale gerçekleştirileceğini belirten Zeki Toçoğlu,  “Pamukova Eskiyayla bölgesinde yapılacak olan Akçay barajıyla ilgili olarak SASKİ Genel Müdürlüğümüz ile DSİ III. Bölge Müdürlüğü arasında protokol imzalandı. Bu protokol baraj projesinin DSİ tarafından incelenmesi ve onaylanmasını kapsıyor” dedi. Başkan Toçoğlu, “İmzalanan protokol gereği SASKİ Genel Müdürlüğümüzün hazırlatmış olduğu Baraj Planlama Raporu ve buna bağlı geliştirilen Baraj Projesi, DSİ tarafından incelenip onaylanacak. Ardından da ihale süreci başlayacak. Hedefimiz Şubat ayı sonuna kadar ihale sürecini başlatmak. İhale sürecinin tamamlanmasının ardından bu yıl içerisinde baraj inşaatını başlatmak istiyoruz” diye konuştu.

70 Milyon TL İller Bankası’ndan
Başkan Toçoğlu, “Su ve Kanalizasyon İdaremiz tarafından bölgenin kısa dönem içme suyu ihtiyacını karşılamak ve Sapanca Gölü’ne alternatif olmak üzere Akçay Deresi üzerinde bir baraj ve 2 adet su alma yapı projesi geliştirilmişti.  DSİ ile yapılan görüşmeler sonucu SASKİ tarafından yaptırılan Akçay Barajı’nın kesin projesinin onaylanması için DSİ 3. Bölge (Eskişehir) Müdürlüğü ile protokol imzalandı.  SASKİ tarafından yaptırılan Akçay Barajı kesin projesi DSİ onayından sonra ihaleye hazır hale getirilecek. Bilindiği gibi baraj ile ilgili olarak gerekli olan 70 milyon TL tutarındaki kredi daha önce İller Bankası’ndan temin edilmişti” dedi.

40 Milyon Metreküplük Su
Baraj hakkında bilgiler veren Başkan Toçoğlu, “Yaklaşık 900 metre rakımlarda olan yapılacak olan baraj, Pamukova Eskiyayla köyü yakınlarında orman arazisi içerisinde yapılacak.  Akçay Barajı ve 2 adet su alma yapısından yaklaşık yıllık 40 milyon m3 su alınabilecek. Bu miktar bölgenin 2011 yılı su tüketiminin yaklaşık %60-70’ine karşılık gelmekte. Akçay Barajının yanı sıra DSİ Genel Müdürlüğü tarafından yaptırılacak olan Ballıkaya Barajı ile bölgenin 2050 yılına kadar olan içme suyu ihtiyacı rahatlıkla karşılanacak. Kısacası Sapanca gölünün yanı sıra yaptırılacak olan Akçay Barajı ve Ballıkaya Barajı ile bölgenin içme suyu ihtiyacı uzun yıllar garanti altına alınmış olacak” şeklinde konuştu.