Büyükşehir Akademi’de ilk haftanın 3. dersi ‘Ortadoğu Kritikleri: Siyaset, Dış Politika ve Toplum’ sınıfında gerçekleşti. SAÜ Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Tuncay Kardaş ilk hafta öğrencilerine radikalleşme eğilimlerini anlattı.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Bahar Dönemi Akademi’de ilk haftanın 3. dersi ‘Ortadoğu Kritikleri: Siyaset, Dış Politika ve Toplum’ sınıfında gerçekleşti. Moderatörlüğünü Sakarya Üniversitesi Ortadoğu Enstitüsü Öğretim Üyesi İsmail Numan Telci’nin üstlendiği derste Doç. Dr. Tuncay Kardaş radikalleşme eğilimlerini ele aldı.

Çok Hızlı Radikalleşme
Kardaş, “Radikalleşme ve yabancı savaşçılar konusu aslında birbirine bağlıdır ama ayrı konulardır. Radikalleşme dediğimiz şey: bir bireyin sosyo-politik değişimi derinden arzu etmesidir. Ve bunun için çaba göstermesidir. Biz daha çok şiddet içeren radikalleşmeden bahsediyoruz. Köktenci sosyo-politik değişimi arzu etmeye neden olan faktörler nelerdir? Bu konuda karşımıza birçok aktör çıkar. Bunlar bilişsel ve davranışsal birtakım durumlar olarak özetlenebilir. İdeolojik ikna yollarıyla sosyo-politik değişimin gerekli olduğuna inanmak bilişsel olan tarafı; davranışsal olarak radikalleşme ise, içine girilen örgütlerin ideolojik yönden bağımsız olarak kişileri radikalleştirmesidir. Ama davranışsal ama bilişsel kişiler çok hızlı bir şekilde radikalleşebiliyorlar” diye konuştu.