Büyükşehir Akademi ‘İslam Düşüncesinde Ahlak Teorileri’ dersinde konuşan Harun Kuşlu, “Bir insan, ‘ben niçin cömert olmalıyım?’ demeye başladığı an ahlak felsefesi yapmaya başlar. Şimdi burada karşımıza evrensel olan ve yerel olan diye bir ayrım çıkıyor. Ahlak yereldir. Toplumdan topluma değişir. Ama ahlak felsefesi evrenseldir. Ahlak felsefesi iyinin peşinden koşar” dedi.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Bahar Dönemi Akademi’de eğitimler ‘İslam Düşüncesinde Ahlak Teorileri’ dersi ile devam etti. Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı dersliklerinde gerçekleşen eğitimde SAÜ İlahiyat Fakültesi Öğretim Görevlisi Harun Kuşlu, ‘ahlak nedir?’ sorusunun cevabını katılımcılar ile paylaştı. Kuşlu ayrıca ahlak felsefesinin teorik ve pratik ayrımını yaptı, alt başlıklar üzerindeki değerlendirmelerini de katılımcılar ile paylaştı.

Ahlak Nedir?
Kuşlu şunları söyledi; “Ahlak insan davranışlarını konu edinen bir disiplindir. Adap ise daha gündeliktir. Yaşam pratikleri demektir. Ahlak felsefesi dediğimiz zaman ise; ahlak hakkında felsefi bir düşünceye işaret eden disiplin aklımıza gelir. Ahlak, bir toplumun yaşayış kurallarının manzumesidir. Adapların toplamıdır. Bir insan, ‘ben niçin cömert olmalıyım?’ demeye başladığı an ahlak felsefesi yapmaya başlar. Şimdi burada karşımıza evrensel olan ve yerel olan diye bir ayrım çıkıyor. Ahlak yereldir. Toplumdan topluma değişir. Ama ahlak felsefesi evrenseldir. Ahlak felsefesi iyinin peşinden koşar.”

Cennet İçin İbadet
“Ahlak felsefesi açısından Yunus’un dinine bir bakalım. Burada müthiş bir ilahi aşk vardır. Yunus perdenin arkasını görmüştür. Ahlaka ulaşmıştır. Cennet için ibadet değil, rabbin rızasını kazanma aşkı vardır burada. Şimdi soru şu: Cennete girmek için ibadet yapıyorum, yani ben ahlaksız mı oluyorum? Burada şunu ifade edebiliriz: o zaman sen dini ihsan düzeyinde yaşamıyorsun demektir. Tercihin olmadığı yerde ahlak ve ahlaksızlıktan bahsedilemez. Mutluluğun formülü nedir? Varlığa sevinmeyip, yokluğa yerinmemek. İfrat ve tefrit arasında orta yolu bulmak.”