Sakarya Büyükşehir Belediyesi
Sakarya Büyükşehir Belediyesi
Sakarya Büyükşehir Belediyesi
Sakarya Büyükşehir Belediyesi

Oyuncak Dönüşüm Festivali

 

Çocukların hayal güçleri sayesinde güçlü bağlar kurdukları oyuncakların yeniden kullanımı ve onarılması atıkları azaltır. Oyuncak Dönüşüm Festivali'nde tamir edilen ve takas edilen oyuncaklar yeni sahiplerini bularak yeni maceraların kahramanları olacaktır.
AB Yeşil Haftası 2025’in bir parçası olan Oyuncak Geri Dönüşüm Festivali, çocuklar arasında sürdürülebilirliği, döngüsel ekonomiyi ve bilinçli tüketimi teşvik etmeyi hedefleyen yenilikçi bir etkinliktir. Çocukları oyuncaklarını bağışlamaya, onarmaya, takas etmeye ve yeniden tasarlamaya teşvik ederek, festival yalnızca atığı azaltmakla kalmaz, aynı zamanda sorumlu tüketim ve çevre koruma konusunda farkındalığı da artırır. Uygulamalı etkinlikler, etkileşimli atölyeler ve hikâye anlatımı yoluyla, katılımcılar eğlenceli ve eğitici bir deneyim yaşarken yeniden kullanımın önemini öğrenecekler. Oyuncak Geri Dönüşüm Festivali alanında birden fazla etkinlik bölgesi olacak. Çocukların artık kullanmadıkları oyuncaklarını bırakabilecekleri Oyuncak Bağış Köşesi, festival alanında yer alacak. Bu şekilde, oyuncaklarının diğer çocuklarla buluşmasını sağlayarak paylaşım ve eşitlik duyguları güçlenecek. Oyuncak Tamir Atölyesi Köşesi, yetenekli gönüllüler ve eğitimcilerin yardımıyla çocuklara tamir tekniklerini öğreterek, festival alanında önceden bulunan ve onarılması gereken oyuncakların atılması yerine onlara ikinci bir şans verecek. Oyuncak Değişim Köşesi, çocukların eski oyuncaklarını her çocuk için tek sefere mahsus festival alanında bulunan oyuncaklar ile değiştirebilecekleri ve ikinci el tüketime teşvik edilecekleri bir platform sağlıyor. Çocuklar, Yeniden Tasarım Köşesi ile festival alanında bulunan el işi malzemeleri ve enstrümanlar ile ürün dönüşümü gerçekleştirebilecekler. Bu etkinlik, çocukların yaratıcılıklarını geliştirmelerini sağlarken yeniden kullanım kavramını vurgulayacak. Etkinlikte ayrıca çocukların farklı oyuncakları keşfedebilecekleri ve diğer çocuklarla oynayarak sosyalleşebilecekleri bir oyun alanı da olacak. Ayrıca, festival içeriği, sürdürülebilirlik, atık azaltma ve bilinçli tüketime odaklanan eğlenceli bir şekilde eğitici animasyon gösterimleriyle zenginleştirilecek. Çevre sorunlarını genç zihinler için daha ilgi çekici hale getirecek çizgi filmler festivalde gösterilmek üzere seçilecek. Ayrıca, oyuncak atıklarının etkisini ve döngüsel ekonominin faydalarını vurgulamak için çevre uzmanları ve eğitimciler tarafından festival boyunca farkındalık oturumları sürdürülecek. Bu etkinlik, tek seferlik bir organizasyon olarak planlanmıyor, aynı zamanda çocukların oyuncak ödünç alabilecekleri, oyuncaklarını bağışlayabilecekleri ve sürdürülebilir oyuncak kültürünü deneyimleyebilecekleri kalıcı bir “Oyuncak Kütüphanesi” kurma yolunda ilk adım. Okulların, sivil toplum kuruluşlarının ve belediyelerin katılımıyla gerçekleşecek olan bu festival, yüksek çevresel ve sosyal kazanımlarla uzun vadeli sürdürülebilir bir etki yaratmayı hedefliyor.
3 Haziran 2025 tarihleri arasında Aziz Duran Parkı’nda gerçekleştirilecek olan etkinliklerin programı şöyle;
Bağış: Çocuklar artık oynamak istemedikleri oyuncaklarını, diğer çocukların oynayabilmesi için oyuncak kütüphanemize bağışlayacaklar.
Onarım: Çocuklar, aktivite alanımızdaki malzeme ve personel yardımıyla festival alanında önceden bulunan ve onarılması gereken oyuncakların tamir edilmesine eşlik edebilecekler.
Takas: Etkinliğe katılan her çocuk tek sefere mahsus oyuncak değişimi yapabilecek.
Yeniden Tasarım: Aktivite alanında çocuklara yaratıcılıklarını kullanarak ürün dönüştürme fırsatı verilecek.
Oyun Alanı: Çocukların gün boyu oynayabilecekleri oyun alanları oluşturulacak.
Çizgi Film: Etkinlik alanında oyuncaklarla ilgili çizgi filmlerin gösterildiği bir ekran olacak.
Eğitim: Etkinlik alanında, Oyuncak Kütüphanesinin çevresel ve sosyal faydalarının çocuklara anlatılacağı bir bölge yer alacak. Bu etkinliğe katılarak doğayı nasıl korudukları anlatılacak.

×