Büyükşehir Belediyesi, Marmara Belediyeler Birliği Kültür Sanat Platformu’nun ikinci toplantısına ev sahipliği yaptı. Aktürk, “Konferanslardan panellere, imza günlerinden, söyleşiler ve tiyatrolara kadar sezon boyunca şehrimizde bir kültür şöleni yaşanıyor” derken, Şen, “İnşallah bu gibi toplantılar ülkemizde kültürün gelişmesine ve yaygınlaşmasına sebep olur” dedi.

Marmara Belediyeler Birliği Kültür Sanat Platformu’nun ikinci toplantısı Sakarya Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde Ofis Sanat Merkezi’nde gerçekleştirildi. Toplantıya Marmara Belediyeler Birliği Kültür ve Sanat Platformu Başkanı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Abdurrahman Şen, Sakarya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı İbrahim Aktürk ve çok sayıda davetli katıldı.

Kültür sanat birleştirici bir unsur
Toplantının açılış konuşmasını yapan İbrahim Aktürk, “Marmara Belediyeler Birliği tarafından organize edilen ve Büyükşehir Belediyemizin ev sahipliğinde gerçekleşen bu anlamlı buluşmanın hayırlara vesile olmasını diliyorum. Kültür ve sanatın birleştirici, bir araya getirici ve Yahya Kemal’in ifadesiyle terbiye edici gücü etrafında bir araya gelmek, bu çerçevede alanın yerel yönetimlerdeki yöneticileri ve muhataplarıyla buluşmak, fikir alışverişinde bulunmak büyük önem arz ediyor.” 

Kültür sanat şehri
Aktürk, “Bizler Büyükşehir Kültür ve Sosyal İşler Dairesi olarak, özellikle 2009 yılından sonra şehrin farklı noktalarında yeni yatırımlarla Sakarya’yı bir kültür sanat şehri yapma yolunda önemli aşamalar kaydettik. Bunun yanı sıra kültür sanatta devamlılığı sağlayarak, tuğlaları üs üste koymanın tekrar etmek değil, tesis etmek olduğu bilincinde her ay düzeni bir kültür sanat ajandası oluşturduk.”

Şehrimizin kültür merkezleri
Kültür ve sanatın hizmetine sunulan tesislerden bahseden İbrahim Aktürk, “Şuan içerisinde bulunduğumuz Ofis Sanat Merkezi’ni Toprak Mahsulleri Ofisi’nden, sanat merkezine dönüştürdük. Yeni bir galeri olarak şehrimize kazandırdığımız Sakarya Sanat Galerisi de, bir binanın yalnızlığına son verilerek, sanatsal bir dokunuşla şehre kazandırılmasını sağladık. Geleneksel Sanatlar İhtisas Merkezi ile geleneksel sanatlara yönelik çalışmaları bir adım daha ileriye taşıdık. Yine dönüşüm projelerimizin bir parçası olan Ziya Taşkent Konser Salonu, şehrin kültür ve sanat hayatına kazandırılan yapılardan bir tanesi oldu. Kitaplarla ve sıcaklığıyla şehre kapılarını açan, adını Sakaryalı yazar Faik Baysal’dan alan bir kütüphane Faik Baysal Kütüphanesini yeniden tasarladık. Sabit Efendi Konağı da aynı şekilde şehrin kimliğini geleceğe taşıyan bir yapı olarak aslına uygun olarak yeniden inşa edildi. Restorasyon çalışmaları devam eden Alicanlar Konağı ise yapıldıktan sonra akademimizde önemli derslere ev sahipliği yapacaktır. Son olarak proje halinde olan ve yapıldıktan sonra şehrin kültür kalbi olacağına inandığımız, yeni Kültür ve Kongre Merkezi inşa etmek için harekete geçtik.”

Daha geniş bir yelpaze
Aktürk, “Bu tarihi yapılar nitelikli kültür sanat etkinlikleriyle adeta kendini buldu. Bu dönüşüm projeleri ve kültür sanat yatırımlarımızla etkinliklerimizi daha geniş bir yelpazede şehir sakinleriyle ve kültür sanat dostlarıyla buluşturma imkânı yakaladık. Merkezlerimizde konferanslardan panellere, imza günlerinden, söyleşiler ve tiyatrolara kadar sezon boyunca şehrimizde bir kültür şöleni yaşanıyor” ifadelerini kullandı.

Kültürün önemi
Marmara Belediyeler Birliği Kültür ve Sanat Platformu Başkanı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Abdurrahman Şen, “Kültürün önemini bugün hepimiz iyi kötü fark etmiş olmaktayız. Ancak uzun yıllardır dikkat çekmeye çalıştığımız bir nokta var. Kültüre alan açmak, kültüre ilgi göstermek, kültürle iç içe olmakla kültürün ticaretini yapıyor hale gelmekle ilgili ince bir çizgide gibiyiz. Biz yerli kültürde örnekler sunmaya çalışıyoruz. Yerli sanatımıza bir alan açabildik ve bu çok uzun sürdü. İnşallah bu gibi toplantılar ülkemizde kültürün gelişmesine ve yaygınlaşmasına sebep olur” dedi. Heyet programın ardından Büyükşehir Belediyesi’nin kültür sanat yatırımlarını yerinde inceledi.