Dünya Su Günü etkinlikleri kapsamında Erenler Nurettin Tepe İlkokulu, Erenler Anaokulu ve Erenler İlçe Sağlık Müdürlüğü tarafından düzenlenen etkinlikte konuşan SASKİ Atıksu Arıtmalar Şube Müdürü İkinci, “Ana içmesuyu kaynağımız Sapanca Gölü sürekli olarak kirletiliyor. Doğanın bu anlamda kendini temizlemesi çok zor. Suyu kirletmek hayatı kirletmektir. Bunu bir felsefe olarak kabullenmemiz lazım” dedi.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ), Dünya Su Günü için şehir genelinde düzenlenen etkinliklere farklı alanlarda katılım sağladı. Bu kapsamda SASKİ Atıksu Arıtmalar Şube Müdürü Murat İkinci, Erenler Nurettin Tepe İlkokulu, Erenler Anaokulu ve Erenler İlçe Sağlık Müdürlüğü tarafından ortaklaşa hazırlanan programa katıldı. Programda Erenler Kaymakamı Salih Karabulut, İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Aziz Öğütlü, AK Parti Erenler İlçe Başkanı Beşir Doğrusever, İl Sağlık Müdürlüğü çalışanları, veliler ve öğrenciler yer aldı. Öğrenciler tarafından suyun önemini anlatan gösteriler gerçekleştirildi.

Suyun olduğu yerde hayat vardır
Su kaynaklarını kirletmeden ve israf etmeden kullanmanın önemini vurgulayan Erenler Kaymakamı Salih Karabulut, “Aksi halde ileride bir bardak suya muhtaç hale gelebiliriz. Su olmadan insanın hayatını idame ettirmesi mümkün değildir. Damardaki kanın bütün vücudu dolaşarak ona can vermesi için su lazımdır. Su olmazsa olmazımızdır. Sadece insanlar değil bütün canlılar ancak su ile yaşayabilir. Bitkiler su ile yeşilliğini koruyabilir. Hayvanların hayatını sürdürmesi su ile mümkündür. Suyun önemini sabahlara kadar anlatsak bitiremeyiz. Su kalkınmanın özüdür. Medeniyet demektir. Tarihten gelen birçok su yapısı eser bize miras olarak kalmıştır. Çin, Mısır gibi büyük uygarlıklar su kaynaklarının yanında kurulmuştur. Dünyanın neresine giderseniz gidin suyun olduğu yerde bir hayat olduğunu görürsünüz” diye konuştu.

Miktarı değişmeyen bir kaynak
SASKİ Atıksu Arıtmalar Şube Müdürü Murat İkinci, “Su her ne kadar dünyanın dörtte üçünü kapsıyor olsa da çok az bir kısmı kullanılabilir durumda. Boşa harcanmayacak kadar değerli, miktarı değiştirilemeyen, aynı döngü içerisinde dönen bir kaynak. Türkiye’de suyun tarımsal kullanımı yüzde 73, sanayi alanındaki kullanımı yüzde 11, evsel amaçlı kullanımı ise yüzde 16 oranında. Evsel kullanımın yüzde 26’sı tuvalette gerçekleşiyor. Bu da bize su tasarrufuna tuvaletlerden başlamanın önemini gösteriyor. Sifonu sadece bir kere çekmek 6 litrelik bir su tüketimi anlamına geliyor. Çamaşır yıkamada ciddi miktarda su kaybı olduğu için çamaşır makinelerini tam dolu olmadan kullanmamak gerekiyor.”

1,4 milyar insan suya erişim sağlayamıyor
İkinci, “Tasarruf kelimesi hep dilimizde ama günlük yaşamda susuzluğu çok fazla yaşamadığımız için belki de anlamlı gelmiyor. Suyu temiz ve içilebilir bir şekilde sizlere sunmak bizim sorumluluğumuz ve görevimiz. Bu işi büyük bir zevkle yapıyoruz. Ama bazı coğrafyalarda içilebilir su kaynakları olmayan, kilometrelerce yol yürüyerek çeşmelerin başında su sırası bekleyen insanlar var. Dünyada 1,4 milyar insan herhangi bir şekilde suya erişim sağlayamıyor, 2,3 milyar insan ise sağlıklı su ulaşamıyor. 2030 yılında dünya nüfusunun artmasıyla 54 ülkenin su problemi yaşayacağı öngörülüyor. Bizim Türkiye olarak bu ülkelerin arasına girmemek için gereken önlemleri şimdiden almamız gerekiyor.”

Bir hayat bütün rakamlardan büyüktür
Türkiye’de kişi başına düşen yıllık su tüketimi miktarı son 20 yılda 4 bin metreküpten bin 519 metreküpe kadar gerilediğini belirten İkinci, “Bu bin metreküpün altına düştüğü anda su fakiri bir ülke oluyoruz. Şu anda su stresi yaşamaya başlamış durumdayız. Bu nedenle kimse su zengini olduğumuzu düşünmesin. Su kaynaklarının temiz tutulması bu anlamda büyük öneme sahip. Sakarya’dan örnek vermek gerekirse düzenli olarak temizlik çalışmalarının yapıldığı ana içmesuyu kaynağımız Sapanca Gölü sürekli olarak kirletiliyor. Ve buna çoğunlukla dışarıdan gelen insanlar değil, şehrimizde yaşayan insanlar neden oluyor. Doğanın bu anlamda kendi kendini temizlemesi çok zor. Suyu kirletmek hayatı kirletmektir. Bunu bir felsefe olarak kabullenmemiz lazım. Söz konusu bir hayatsa o bir hayat bütün rakamlardan büyüktür. Suyu bu bilinçle tüketmeliyiz”