Büyükşehir Belediyesi Mart Kültür Sanat Etkinlikleri ‘2. Abdülhamid’in İslam Birliği Siyaseti’ isimli konferans ile devam etti. Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma, “Sultan Abdülhamid iç ve dış mihraklarla mücadele etmiş, batı emperyalizmine karşı en güzel mücadeleyi vermiştir” dedi.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Mart Kültür Sanat Etkinlikleri ‘2. Abdülhamid’in İslam Birliği Siyaseti’ isimli konferans ile devam etti. AKM’de gerçekleştirilen ve Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma’nın konuşmacı olarak katıldığı programda Vali Ahmet Hamdi Nayir, Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, SAÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Savaşan, Büyükşehir Genel Sekreteri Mustafa Ak ve Genel Sekreter Yardımcısı Doç. Dr. Furkan Beşel, Pamukova Belediye Başkanı Güven Övün ve çok sayıda kültür sanat dostu yer aldı. Başkan Ekrem Yüce program sonunda Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma’ya kitap imzalatırken, günün hatırasına hediye takdim etti.

Onun ne düşündüğünü kimse bilemezdi
Sultan Abdülhamid’in Osmanlı’nın en büyük sultanı olduğunu dile getiren Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma, “Doktoramı, doçentliğimi ve profesörlüğümü de onun üzerine yaptım. Sultan Abdülhamid tahta çıktığında çoluk çocuk yaşta değildi.  Çok akıllı ve ketum birisiydi. Herkes onun ne düşündüğünü bilmezdi. Çok düşünceli ve kibar birisiydi. Sultan Abdülhamid’in sağ eli sol elinin ne yaptığını bilmezdi. Onun siyaseti buydu. Tahta çıktığında maddi bir sorun ile karşılaştı. Avrupalılardan alınan borç ödeyememe durumuna gelmişti. Çeşitli sebeplerle borçlarını isteyen Avrupalılara karşı Sultan Abdülhamid yapılacak tek şeyin dünya Müslümanlarını Avrupalılara karşı birleştirmek olduğunu düşünüyordu. Bu onun İslam siyasetini ne kadar önemsediğinin göstergesiydi” dedi.

Sıradan bir sultan değildi
Sultan Abdülhamid’in yaşadığı siyasi tavırdan bahseden Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma, “Sultan Abdülhamid, Mithat Paşa’ya anayasa hazırlattı. Böylelikle ilk meşruti idare kurulmuş oldu. Sultan Abdülhamid bu anayasaya 1 madde ilave etmiştir. Abdülhamid’in eklediği 113. Madde söyle der; ‘Devlet Başkanı devleti tehlikede görür ise anayasayı geçici olarak yürürlükten kaldırabilir.’ Sultan Abdülhamid bu nedenle kimseye güvenmediğini belli etmiştir. Sultan Abdülhamid’in ayrıca şimdiler de adına MİT denilen adamları vardı. Nerede ne olacağını bilirdi. Sıradan bir sultan değildi. Çin’e kadar eli uzanıyordu. Adamları Pekin’e kadar gitmiş, oraları işgal eden Avrupalılara karşı Müslümanlara isyanlar çıkarmasında yardımcı olmuşlardır. Sultan Abdülhamid işte bu şekilde iç ve dış mihraklarla mücadele ediyor. Her taraftan sıkıştırıyorlar, Sultan’ı tahttan indirmek için her yolu deniyorlardı. Kısaca Sultan Abdülhamid batı emperyalizmine karşı en güzel mücadeleyi vermiştir” diye konuştu.