Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, bir süredir merakla beklenen Sakarya tarihinin en büyük projelerinden biri olacak Darıçayırı Barajı’nın müjdesini verdi. 1.5 milyar TL maliyetle yapılacak ve yılda 40 milyon metreküp içme suyuyla kuzeye nefes olacak proje her yıl 400 milyon TL gelirle 4 yılda kendisini amorti edecek. Yüce, “Yap, işlet, devret modeliyle tesisimiz orta vadede kendini amorti ederek Sakarya’nın mülkü olacaktır. Mutluyuz, gururluyuz. Hayırlı olsun” dedi.

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, Nisan Ayı Meclis Toplantısı’nda şehrin bir süredir merakla beklediği müjdeyi verdi. Bir süredir hazırlıkların yapıldığı ve tüm onayların alınmasından sonra Başkan Yüce’nin ‘mecliste açıklayacağım’ şeklinde ifade ettiği proje olan Darıçayırı Barajı ile ilgili tüm detaylar bu toplantıda ortaya çıktı. Başkan Yüce, projenin 1 buçuk milyar TL’ye mal edileceğini ve yıllık 400 milyon TL kazanç ile kendisini 4 yılda amorti edecek kapasitede olduğunu ifade etti. Yüce, ayrıca devasa tesisin yılda 40 milyon metreküp içme suyu üreterek Söğütlü, Ferizli ve Kaynarca’nın içme suyu geleceğini garanti altına alacağını ve civardaki tüm sanayi tesislerinin içme suyu ile kullanım suyunu karşılayacağını ifade etti.

Su kaynaklarını koruyacak ve felaketleri önleyecek

Tesis içinde Hidroelektrik Santrali (HES) kurulacak. Santral üzerinden yılda 6 gigawatt, yani 6 milyon kilowatt enerji üretilerek Sakarya’ya enerji alanında ciddi bir katma değer sağlanacak. Yap-işlet-devret modeli ile hayata geçirilecek projenin içinde isale hatları, arıtma tesisleri ve HES yer alacak. Başkan Yüce’nin Sakarya tarihinin en büyük, gelecekte kıymeti çok daha iyi anlaşılacak projelerinden bir tanesi olduğuna dikkat çektiği Darıçayırı Barajı, bölge için tehdit olan sel ve taşkınları önleyecek. Ayrıca su kapasitesiyle kentin doğal içme suyu kaynaklarının geleceğe aktarılmasını sağlayacak. Proje, hizmete alındığında Sakarya’nın ekonomisine birçok gelir kaleminden daha fazla katkı sunacak.

Gelişen ve büyüyen şehir: Sakarya

Projenin detaylarına yer veren Başkan Yüce, “Sakarya için devasa bir projeye başlayacağımızın müjdesini geçtiğimiz ay bazı platformlarda dile getirmiştik. Hemşerilerimizin uzun zamandır merakla bekledikleri bir müjdeyi buradan açıklayacağımızı söylemiştik. Şimdi hep birlikte yaklaşık 1.5 milyar lira değerindeki projemizi tüm detaylarıyla buradan ilan edeceğiz. Malumunuz olduğu üzere Sakarya Büyükşehir Belediyesi olarak şehrimize hizmet ederken iki temel prensip üzerine hareket ediyoruz. Öncelikle şehrimizin bugünkü ihtiyaçlarını karşılayacak projeler üretiyoruz. Ürettiğimiz projelerin aynı zamanda ilerleyen yıllarda söz konusu olabilecek nüfus artışıyla ortaya çıkacak ihtiyaçlara cevap vermesini arzu ediyoruz. Böylece kamunun kaynaklarını en verimli şekliyle kullanmış oluyoruz. Biliyorsunuz Sakarya gelişen ve büyüyen bir şehir. Bu gelişime ve büyümeye karşı hazırlıklı olmalıyız” dedi.

3 ilçeye içme suyu ve Sakarya’ya enerji kaynağı

Projenin artı değer, istihdam yaratacağını ve şehrin doğal kaynaklarını koruyacağına dikkat çeken Başkan Yüce, “Altyapı ve üstyapılarımızın yeterli ve geliştirilebilir durumda olması çok önemli. Bu açıdan baktığımızda ileride karşılaşabileceğimiz ihtiyaçlara yönelik hazırlık yapmak bugünün ihtiyaçlarını karşılamak kadar önemlidir. Bu düşünceyle şehrimizin Kaynarca, Ferizli ve Söğütlü ilçeleri için hizmet verecek bir baraj projesi hazırlıyoruz. Baraj ve üzerine kurulacak 6 GW yani 6 milyon kilowatt yıllık üretime sahip hidroelektrik santralle hemşerilerimize hizmet vereceğiz. Baraj ve tesisle birlikte yaklaşık 30 kişilik istihdamı da öngörmekteyiz.  Baraj sayesinde bölgede meydana gelen taşkınları önleyeceğiz. Bizim için çok önemli olan su kaynaklarımıza sahip çıkacak ve çevremizi koruyacağız. Şehrimizin Kaynarca, Ferizli ve Söğütlü ilçelerinde ikamet eden hemşerilerimizin kesintisiz ve sağlıklı içme suyu ihtiyacını karşılayacağız” diye konuştu.

“Sakarya’mıza hayırlı, uğurlu olsun”

Başkan Yüce, katkısı olan SATSO Başkanı Akgün Altuğ’a teşekkürlerini sunarken projenin Sakarya’ya sunacağı kazanımlar hakkında bilgiler verdi ve şöyle konuştu: “Aynı zamanda hâlihazırda mevcut olan ve yapılması planlanan sanayi tesislerinin endüstriyel su ihtiyacını karşılayacağız. Barajımızı yap-işlet-devret modeliyle hayata geçireceğiz. Proje orta vadede kendini amorti edecek ve Sakaryalıların mülkü olacaktır. Mutluyuz, gururluyuz, Sakarya’mıza hayırlı uğurlu olsun. Yıllık 400 milyon lira gelir elde etmesi öngörülüyor. 4 yılda kendisini amorti etmesi bekleniyor. Mutluyuz, gururluyuz. İsale hatları, arıtma tesisleri, hidroelektrik santrali ile bir bütün olarak ele aldığımız barajımız şehrimize hayırlı uğurlu olsun. Biliyorsunuz biz Sakarya Büyükşehir Belediyesi olarak katılımcı bir anlayışla istişare kültürünü çok önemsiyoruz. Bu projenin planlanması sırasında sundukları katkı ve iş birlikleri için SATSO’ya ve Başkan Sn. Akgün Altuğ’a huzurlarınızda teşekkürlerimi sunuyorum”