Sakarya Büyükşehir Belediyesi’nin şehrin turizm geleceğine ışık tutmak için organize ettiği “Sakarya Turizm Çalıştayı” gerçekleştirildi. Başkan Yüce, “Ürettiğimiz projelerle Sakarya’nın turizm geleceğine ışık tutacağız” dedi. Çalıştaya konferansla bağlanan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan ise, doğal güzellikleriyle Türkiye’nin en önemli şehirlerinden olan Sakarya’nın turizmini ön plana çıkaracak adımlar atacaklarını söyledi.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi’nin kentin turizm geleceğine ışık tutmak için organize ettiği “Sakarya Büyükşehir Turizm Çalıştayı” gerçekleştirildi. Sakarya Üniversitesi(SAÜ) Kongre Merkezi’nde yapılan çalıştaya Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce’nin yanı sıra Sakarya Valisi Çetin Oktay Kaldırım,  Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Savaşan, Eski Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri ve AK Parti Eski Milletvekili Prof. Dr. Mustafa İsen, Adapazarı Belediye Başkanı Mutlu Işıksu, Geyve Belediye Başkanı Murat Kaya, Sapanca Belediye Başkanı Özcan Özen, Akyazı Belediye Başkanı Bilal Soykan, Kocaali Belediye Başkanı Ahmet Acar, Pamukova Belediye Başkanı Güven Övün, Arifiye Belediye Başkanı İsmail Karakullukçu, İl Kültür ve Turizm Müdürü Süleyman Acar, turizm yetkilileri, STK temsilcileri ve basın mensupları katıldı.

Büyükşehir, Sakarya’nın turizm geleceğini aydınlatacak
Sakarya Büyükşehir Belediyesi’nin oluşturduğu Turizm Komisyonu tarafından, şehrin turizmine yön vermek amacıyla hazırlanan çalıştayda, bu alanda temaslar yapıldı. Başkan Yüce, Büyükşehir bürokratları ve diğer paydaşlar Sakarya’nın turizm geleceğini aydınlatmak için çalışmalarını sundu. Gün boyu süren programda doğal cennetlerini barındıran, her milletten kültürü yansıtan Sakarya’nın kültür potansiyelini yansıtmak için çalışmalar yapıldı. Doğa turizmi, kırsal turizm, sağlık turizmi, kültür turizmi, gastronomi turizmi, spor turizmi, deniz turizmi, uluslararası organizasyonlar, iş ve kongre turizmi, markalaşma, tanıtım faaliyetleri ve akıllı turizm olmak üzere 12 başlıkta yapılan görüşmelerde, şehrin turizm haritası oluşturuldu.

“Sakarya Türkiye’nin göz bebeği, turizmin merkezidir”
Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, Sakarya’nın sahip olduğu değerlerle Türkiye’nin göz bebeği olduğunu ifade ederek, “Sakarya birçok milletten insanın bir arada yaşadığı çok kültürlü bir şehir. Coğrafi olarak Anadolu ile İstanbul’u birleştiren, ulaşım imkânlarının yüksek olduğu bir konumda. Yeşili ve mavisi, denizi, gölü, longozu, kaplıcaları ile ülkemizin göz bebeği şehirlerinden birisi. Tüm bu özellikleriyle turizm bakımından da önemli bir merkez konumunda. Şehrimizde yeşilin her tonunu görebilirsiniz. Acarlar Longozu, dünyanın nadir longoz ormanlarından birisi. Önemli bir özelliği ise tek parça halinde olması. Sapanca Gölü, dünyanın en temiz içilebilir su kaynaklarından birisi. Bunun yanında yeşilin ve mavinin bütün tonları ile mükemmel bir ahengi görebileceğiniz bir yer. Doğa sporları, bisiklet sporları, su sporları gibi pek çok spor aktivitesini gerçekleştirebileceğiniz alanlar sporseverlerin ve tüm halkımızın hizmetine açık. ” dedi.

“72 milletten insanın yaşadığı şehrimiz Türkiye’nin minyatürü”
Başkan Yüce, kentin dillerin ve milletlerin üzerinde bir şehir olduğuna dikkat çekerek, “2020 Dünya Dağ Bisikleti Şampiyonasının gerçekleştiği bu yıl ise BMX (bi-em-iks) Dünya Kupasının gerçekleşeceği ‘Ayçiçeği Bisiklet Vadisi’ dünyada az sayıda olan bisiklet parkurlarının en gelişmişi. Dünya çapında örnek bir parkur olan Vadi, aynı zamanda halkımız için dinlenme, nefes alma, sosyalleşme merkezi. Yürüyüş yolları, kafeteryası, oturma alanları ve yeşil alanlarıyla herkesin ailesiyle keyifli anlar yaşayabileceği bir saha. 72 milletten vatandaşın bir arada yaşadığı bu şehir, aslında dünyamızın bir minyatürü. Dünya üzerinde farklı toprak parçalarında yaşayan ve binlerce yılın ardından son şeklini alan kültür ögelerinin hepsi şehrimizde mevcudiyetini koruyor. Dillerin, milletlerin, kültürlerin üzerinde bir şehir Sakarya. ” diye konuştu.

“Ürettimiz projelerle Sakarya’nın potansiyelini ortaya koyacağız”
Ürettikleri projelerle Sakarya’nın turizm alanında potansiyelini ön plana çıkarmayı hedeflediklerini vurgulayan Başkan Yüce, “Tüm bunların yanında Sakarya, Türkiye’nin en verimli arazilerine ev sahipliği yapıyor. Topraklarımız çok bereketli. Biz de bu potansiyeli ortaya çıkaracak projeler üretiyoruz. Projelerimizle şehrin turizm geleceğine ışık tutacağız. Bu kapsamda hayata geçirdiğimiz projelerden birisi de Sakarya Botanik Cennet Vadisi. Vadi içerisinde ıhlamur, adaçayı, biberiye, kekik, kuşburnu, defne, melisa gibi tıbbi ve aromatik bitkiler yer alıyor. 60 km uzunluğa sahip vadi birçok katmanın bir araya gelmesiyle oluşan bir proje. İçerisinde arıcılık çalışmaları var. Tıbbi ve aromatik bitki çalışmaları var. Vadiyi alternatif tıp konusunda önemli bir merkez haline getirmeyi hedefliyoruz. Sakarya, köklü bir tarih ve kültürel mirasa sahip. Bu miras binlerce yıldan beri hala bizlerin birbirini kardeş gibi görmesini sağlayan en önemli unsur. Çalıştay sonrasında Kültür ve Turizm açısından bir Sakarya Eylem Planı ortaya koymak ve sorunların muhataplarını belirleyerek harekete geçmek istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

 “Sakarya’nın değerlerini ön plana çıkaracağız”
Çalıştaya konferansla bağlanan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan, kentin doğal güzellikleri, tarihi ve kültürünü aktaracak önemli adımlar atacaklarını belirterek, “Çok önemli bir toplantı. Sakarya’nın turizmi ve kültürünü değerlendiriyoruz. Orada, sizlerle olacaktım ancak Cumhurbaşkanımızın programına katılmam gerekti. Bakanlığımızdan ilgili arkadaşlarımız orada. Kendileri raporları verecek ve değerlendirmeleri yapacağız. Sakarya hep ilgimizin odağındadır. Türkiye’nin kültür ve turizm birikiminde çok önemli bir yeri vardır. Kültürel açıdan önemli özelliklere sahip bir şehir. Bu noktada atılacak adımlar çok önemli. Sakarya’nın kültür ve turizmini daha ileriye götürmek için gayret içinde olacağız. Sakarya ipek yolunun en önemli noktalarından bir tanesi. İlgili belediyeler çerçevesinde çok önemli destinasyonları var. Sakarya’nın değerlerini daha ön plana çıkaracağız. Atacağımız adımların takipçisi olacağım, bakanlık ekibimiz takip edip katkılarını sunacaklar. Çalıştayın başarılara vesile olmasını diliyor ve saygılar sunuyorum” dedi.

“En önemli değerimiz doğamızı koruyup, turizme kazandırmalıyız”
Sakarya Valisi Çetin Oktay Kaldırım ise kentin en önemli değeri olan doğal güzelliklerin korunması ve dünya turizmine kazandırılması gerektiğini kaydederek, “Büyükşehir’imiz konuya vakıflar, iyi çalışmışlar. Sakarya, Türkiye’nin en potansiyelli şehri. Turizmde, sanayide, tarımda, hizmet sektöründe sahip olduğu değerler itibariyle ülkenin en şanslı ili. Bu çalıştayda yol haritasını çizeceğiz. Şehrin hangi adımları atması gerektiğini belirleyeceğiz. Turizmde özellikle 3 önemli ayak var varlık tespiti, pazar analizi ve odaklı-tematik çalışma sistemi. Turizm değerleri, tarihi bakiyesi, biraz kazsak 4 bin yıla giden tarihi, coğrafyasının önemi, doğal güzellikleri ve kültürel zenginlikleri potansiyelimizi ortaya koyuyor. Dijital çağda yaşıyoruz, dünyanın diğer ucundaki insanlara ulaşmak artık çok kolay. Başkanımız Ekrem Yüce ile Dubai, Japonya ve körfez ülkelerine gidip şehrimizi tanıttık, tanıtmaya devam edeceğiz ve bunun meyvelerini de şimdiden görüyoruz. Sakarya’da muhteşem varlık doğal güzellikler. Bunları göz bebeğimiz gibi koruyup değerlendirmeliyiz. Dünyadan doğru örnekleri inceleyip, uygulamamız gerekiyor. Çalıştayımız hayırlı olsun.” diye konuştu.

“Sakarya dünya kültürüne açılan bir kapı olacak”
İl Kültür ve Turizm Müdürü Süleyman Acar, “Sakarya’da yaşamanın huzuru başkadır. Sakarya’da Justinianus Köprüsü, Harmantepe, Paşalar Kalesi ve diğer değerlerde vücut bulmaktadır. Taraklı ecdadımızdan günümüze yadigardır. Geyve, başkadır. Bal ormanı, kum zambaklarıyla Kocaali. Acarlar ve sahil şeridi ile Karasu. Karaboğaz sahili, Meleni ile Kaynarca harikadır. Acelle ile Karagöl doğa harikasıdır. Sapanca Gölü, Doğançay ve diğerlerini ekleyebiliriz. Justinianus Köprüsü’nün Sakarya’yı dünya kültürüne açılan bir kapı olması için çalışıyoruz.” dedi.

“Üniversiteler asıl gücünü ayak bastıkları topraktan almalı”
SAÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Savaşan ise üniversitelerin asıl gücünü ayak bastıkları toprakların değerlerinden aldıklarını anlatarak,  “Sakarya’ya Türkiye’nin ve dünyanın dört bir yanından gelen misafirlerimiz var. Bunlar şehrimizden ayrıldığında, güzellikleri anlatacaklar. Markalaşmayı tamamlamak çok önemli, şehrimiz adına. Üniversiteler bilginin üretildiği yerlerdir. İnancım odur ki, üniversiteler öncelikle bulundukları yerlere dünyanın birikimini getirmek durumundalar. Asıl gücünü ise ayak bastıkları topraklardan almalılar. Bu programa ev sahipliği yapmaktan gurur duyuyoruz.” ifadelerini kullandı.