Büyükşehir Belediyesi Nisan Kültür Sanat Etkinlikleri kapsamında ‘Şehir ve Sinan’ konulu panel AKM’de gerçekleştirildi.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Nisan Kültür Sanat Etkinlikleri ‘Şehir ve Sinan’ konulu panel ile devam etti. AKM’de Mimar Sinan’ın ölüm yıl dönümü münasebeti ile düzenlenen programa Prof. Dr. Suphi Saatçi, Prof. Dr. Hamza Gündoğdu ve Yazar Mürsel Gündoğdu konuşmacı olarak katıldı. Kültür sanat dostlarının ilgisinin yoğun olduğu program sonunda Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sanat Şube Müdürü Adem Turan günün anısına katılımcılara hediyelerini takdim etti.

Çok İyi Bir Mühendisti
Konuşmasında Mimar Sinan’ın şehircilik alanında bir deha olduğunu vurgulayan Mimar Suphi Saatçi, “Şehirlerin tarihi medeniyetin tarihidir. Sinan konusunda gözden kaçan önemli bir nokta var. Sinan mimar olmadan önce çok iyi bir mühendisti. Bunu özellikle orduda göstermiştir. Seferlerde karşılaşılan sıkıntılar, yol vermeyen su geçitlerinde bulduğu çözümler ile parlamıştır. Sinan bir anda ortaya çıkmadı. Sinan’ın arkasında 300 yıllık bir birikim var. Son dönem Osmanlı eserleri için: ‘batı mimarisi, batıdan kopyalanmış eserler’ deniyor. Ancak bu eserler bizim mimari özelliklerimizi taşıyor. Asıl batıdan aldıklarımız bu kimliksiz apartmanlardır. Sinan’ın inşa ettiği tüm eserler şuanda duruyor ve işlevlerini devam ettiriyor” şeklinde konuştu.

Sinan’ın Eserleri Kanıttır
Mimar Hamza Gündoğdu ise konuşmasında, “Sinan yaklaşık 80 yıllık ömrünü Osmanlı mimarisinin gelişmesi, Osmanlı mimarisinin şehircilik anlamında yerine oturması konusunda harcamıştır. Bu açıdan Sinan’ın ne kadar büyük bir mimar olduğu ortaya çıkar. Bu dönemde bu eserlerin yapılması için bir Sinan bir de Kanuni gerekiyordu, bir Selim gerekiyordu, bir Murat gerekiyordu. İşte o dönemin başarısı buradan kaynaklanır. Her şeyi Avrupa’dan aldık tezine karşı Sinan’ın çağlarını aşan eserleri kanıt olarak şuanda tüm görkemleri ile ayakta duruyor. Sinan’ın elimizdeki belgelere göre 407 adet eser yaptığı biliniyor” ifadelerini kullandı.

Bize Kendi Değerimizi Hatırlatıyor
Yazar Mürsel Gündoğdu ise, “Mesele Sinan olunca konu bizi bir şekilde bir araya getiriyor. Günümüzde biz İslam medeniyeti olarak bir mağlubiyet zihniyetiyle hareket ediyoruz maalesef. Ancak Sinan’ın eserleri sayesinde kendimizi, değerimizi hatırlayabiliyoruz. İstanbul’dan Sinan’ın eserlerini çıkardığımız zaman İstanbul’dan geriye pek bir şey kalmaz. Sinan, İstanbul’a vurduğu mührüyle ilelebet bu kültür başkentliği devam edecektir. Sinan’ın yaptığı eserler, günümüzde yapılan modern eserlerden daha işlevsel ve daha ileriye dönük planlı yapılmış eserlerdir. Çağını çok iyi yorumlamış, geleneği de çok iyi anlamıştır. Sinan’ın mimarisinde, özellikle doğup, çocukluğunu geçirdiği Kayseri coğrafyasının çok büyük etkisinin olduğunu düşünüyorum” dedi.