Hiçbir Engel Onları Durduramadı

Hepimiz birer engelli adayıyız

Atlantis Su Sporları Kulübü Eğitmeni Samet Karaca programın Sakarya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlendiğini dile getirerek, “Hepimiz engelli olmaya müsait insanlarız. Engelli arkadaşlarımızı mutlu etmeye çalışıyoruz. Sağolsun, Büyükşehir Belediye Başkanımız da buna çok yardımcı oluyor. Biz de elimizden geldiğince yardımcı olmaya çalışıyoruz. Engelli arkadaşlarımız çok başarılı dalış yapıyorlar gerçekten hepsi çok iyi dalıcılar. Çoğu bir yıldız dalıcıdan iyi konumdalar. Bu sporu destekleyen bu konuma getirenlere teşekkür ederim. Bugünkü programda toplam 8 dalıcı engelli arkadaşımız var en alt yaş sınırımız 14. 8 tane dalıcı arkadaşımızı bugün burada daldırmış bulunmaktayız. Bir yıldız hocamız, 3 yıldız yardımcı arkadaşımız var” şeklinde konuştu.

Engellilere yönelik hizmetler artarak sürecek

Programa katılan Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Fatih Turan yaptığı açıklamada, “Sakarya Büyükşehir Belediyesi Engelliler Şube Müdürlüğü olarak her yıl engelli kardeşlerimiz için gerçekleştirdiğimiz Sapanca Gölü’ne dalış programımızın bir yenisi münasebetiyle toplanmış bulunmaktayız. Büyükşehir Belediyesi olarak engellilere yönelik hizmetlerimiz sürekli artarak devam etmekte. Bu kapsamda 5378 sayılı yasa uyarınca biz ürettiğimiz hizmetlerin tamamında engellilerin engelsiz bir şekilde yararlanması için tüm çalışmalara hızla devam ediyoruz” dedi.


Engelleri kaldırıyoruz

Sakarya Büyükşehir Belediyesi’nin engellilere yönelik yaptığı ulaşım hizmetlerinden bahseden Fatih Turan, “Büyükşehir sorumluluğundaki yollarda, yaya geçitlerinde, yaya kaldırımlarında, tretuvarlarda rampalar fiziksel engelli, tekerlekli sandalye kullanıcı vatandaşlarımızın hizmetine sunulmak amacıyla engelli rampaları oluşturduk. Tretuvarlarda görme engelli vatandaşlarımız için kılavuz taşlarını yaygınlaştırmaya devam ediyoruz. Ayrıca Büyükşehir filosunda yer alan toplu taşıma araçları belediye otobüslerinin tamamında filomuzun tamamını alçak tabanlı otobüslerle engellilere uygun hale getirdik. Sinyalize kavşaklara yine görme engellileri uyarmak amacıyla sesli sinyalizasyon koyduk. Görme engelli vatandaşlarımız karşıdan karşıya geçerken kendilerine yeşil ışık yandığı zaman sesle uyarılıyorlar. Bunu yaygınlaştırmaya devam ediyoruz” diye konuştu.

Farklılık yaratıyoruz

Büyükşehir Belediyesi’nin engellilerle ilgili duyarlılığı ve bilinci artırmak amacıyla gerçekleştirdiği sosyal etkinliklerden de bahseden Turan, “ ‘Sevgiye Engel Yok’ projesi kapsamında Milli Eğitim’e bağlı okullara giderek bir üniversitede profesör hocamız ve bir stand-up çı engelli kardeşimiz yardımıyla çocuklarımıza engellerle ilgili farklılık yaratmaya çalışıyoruz. İstatistiklere göre ülke nüfusunun %10, %12 sinin engelli olduğu tahmin ediliyor bu azımsanmayacak bir rakam. Biz yerel yönetimler olarak tüm engelli vatandaşlarımızın da ürettiğimiz tüm hizmetlerden azami ölçüde yararlanması için çalışıyoruz ve çalışmaya da devam edeceğiz. Yeni etkinliklerle de engellilerimize hizmetlerimizi sunmaya devam ediyoruz” diye konuştu.


Bir ilki gerçekleştirdik

Son olarak programla ilgili düşüncelerini paylaşan Sakarya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Fatih Turan, “Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Zeki Toçoğlu’nun bu çalışmalarla ilgili ciddi bir desteği var. Dalma eğitimi çok karşılaşılan ve yaygın olarak görülen bir uygulama değildi. Büyükşehir sınırları içerisindeki Sapanca Gölü’nde bir anlamda engelli kardeşlerimiz de dalış deneyimi yaşaması için böyle bir tecrübe uyguladık. Bu kapsamda ben tüm çalışma arkadaşlarıma ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Bu kapsamda bize destek veren Su Altı Federasyonu’ndan dalgıç arkadaşlara ayrıca teşekkür ediyorum. Vatandaşlarımızın bu anlamda olumlu tepkileri var tabi. Özellikle ebeveynler çocuklarının bu tip etkinliklerde yer almasından müthiş bir haz duyuyorlar. Bunu biz biraz daha genişleterek yaygınlaştırmayı hedef alıyoruz. Başka şehirlerde böyle bir uygulama hatırlamıyorum bir anlamda bu alanda bir ilki gerçekleştirmiş olmanın verdiği hazzı biz vatandaşlarımızla paylaşıyoruz” ifadelerini kullandı.

Çok mutluyum

Dalış yapan engelli Öznur Yaz ise, “Buraya geldiğim için çok mutluyum. Harika bir dalış yaptım. Bütün hocalarımıza da sebep olan herkese de çok teşekkür ediyorum, çok güzel bir programdı” dedi.