Büyükşehir Belediyesi’nin kültür takvimi kapsamında Sakarya’da “Can Veren Pervaneler” isimli bir konferans veren Türkiye’nin yakından tanıdığı yazar Hayati İnanç şiiri ve sanatı konuştuğu programda Necip Fazıl Kısakürek’le unutamadığı bir anısını paylaştı.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’ye mal olmuş kültür, sanat ve tasavvuf duayenlerini kendi çatısı altında Sakaryalılarla buluşturmaya devam ediyor. Aralık ayı kültür takviminde son programın konuğu da Türkiye’de milyonların yakından tanıdığı yazar ve şair Hayati İnanç oldu.

Sanat dostlarıyla buluştu
İnanç, Birlik Vakfı İl Temsilciliği’nde “Can Veren Pervaneler” isimli konferansta Sakaryalı hayranlarıyla bir araya geldi. Sanat dostlarının buluştuğu programda konuların başrolü şiir ve yazı oldu. İnanç şiir ve kitap yazmaya nasıl başladığını anlatırken, İslam şairi Necip Fazıl Kısakürek ile ilgili dinleyenlerin dikkatini çeken bazı anıları paylaştı.    

“Şiirde üstadım Nabi’dir”
Şiirde örnek aldığı ismin tarihe iz bırakan Nabi olduğunu belirten İnanç, “Çok şairlerden etkilenmişimdir. Bu isimlerin en başında Nabi gelir. Şiirde üstadım odur. 40 yıldan bu yana divanıyla meşgulüm ve mahşerde karşılaştığımızda tanıyacağıma eminim” ifadelerini kullandı ve Necip Fazıl Kısakürek’in vefat ettiği gün yaşadıklarını anlatırken, “Necip Fazıl’dan nereden baksan 50 şiir ezberlemişiz. Herkes bana git ve üstad ile tanış diyordu.  Adamın evi Erenköy’de bende her gün Haydarpaşa’ dan trene biniyorum. Yolumun üstünde ancak durmaya cesaret edemiyorum ve evime gidiyorum. Ben cesaret edemiyorum birisi beni götürse de üstat ile tanışsak diyorum” dedi.

Necip Fazıl’ın ölüm haberi
İnanç, Necip Fazıl ile tanışmayı beklerken vefat haberini aldığını kaydederek, “Biri beni götürse diye beklerken 1983 yılı’nın Mayıs’ında geç kaldığımı öğrendim. Beyazıt’tayım, bir gazete aldım ve tam sayfa Necip Fazıl Kısakürek’in resmini gördüm. Bir şairin gazetenin birinci sayfasını tam sayfa kapatılacak şekilde resmi basıldıysa o şair öldü demektir. Fotoğrafının altında iki mısradan oluşan bir beyit var. Herhalde yazdılar dedim bir taraftan da tahmin yürütüyorum ne yazmış olabilirler.  Düşündüklerimin hiçbiri yazmıyordu. Yazan ise şuydu; ‘Genç adam yollarımı adım adım bilirisin

Erken gel beni evde bulamayabilirsin’ yazıyordu” sözlerine yer verdi.

“Vasiyetimi okumanızı istiyorum”
Yaşamıyla ilgili kesitleri paylaşan İnanç, “Bir süre önce geçirdiğim kalp krizi sonucu hastanede tedavi sürecim olmuştu. Tedavi sürecinde doktorla olan sohbetimde bana bir kitabı okumam konusunda tavsiyede bulunmuştu. İşaret ettiği kitabı okudum ve ardından vasiyetimi hazırlamaya başladım. Vasiyetimi internet aracılığıyla da paylaştım. Bu vasiyetimi ben ömrümü tamamladıktan sonra benimle öbür dünyada karşılaşan herkese soracağım. Vasiyetim için ne yaptın diyeceğim. Bunun için salonda bulunanlardan vasiyetimi okumasını istiyorum" dedi.

Konferansı başından sonun dek takip eden Başkan Yüce, program sonunda Avukat-Yazar Hayati İnanç’a hediye takdim etti. Program hatıra fotoğrafı çekimiyle sona erdi.