Büyükşehir Belediyesi Kültür Sanat Etkinlikleri kapsamında düzenlenen ‘Evliya Çelebi’nin Dünyası’ konulu panelde konuşan Prof. Dr. Arif Bilgin, “Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nde kadının sosyal alanda var olup olmamasıyla ilgili vurgular yaptığını görürüz” ifadelerini kullandı.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı tarafından düzenlenen Mart Kültür Sanat etkinlikleri ‘Evliya Çelebi’nin Dünyası’ konulu panel ile devam etti. Adapazarı Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen ve moderatörlüğünü Şair Ercan Yılmaz’ın yaptığı programda öğretim üyeleri Prof. Dr. Arif Bilgin ve Prof. Dr. Mehmet Yaşar Ertaş, Evliya Çelebi’nin dünyasını katılımcılar ile paylaştı.

Seyahatname Kılavuz Niteliğindedir
Programın ilk konuşmasını yapan Yılmaz, “Evliya Çelebi çok modern biridir.  Geleneksel hususiyetleri olmakla birlikte, hem dili itibariyle hem de mezhepleri ele alış bakımından oldukça moderndir. Seyahatnamesi 17. yüzyılda tarihsel söylemle efsanelerin ya da fantastik olayların birlikte ele alındığı üslup harikası bir eserdir. Eser büyüsü yok edilmiş bir dünyada büyünün tekrardan kazanılması için kılavuz niteliğindedir” ifadelerini kullandı.

Çelebi’nin Dünyası
Prof. Dr. Bilgin ise, “Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nde kadının sosyal alanda var olup olmamasıyla ilgili vurgular yaptığını da görürüz. Eserlerinde giyim ve güzellik üzerinde duran Evliya Çelebi anlattığı şehirdeki kadınların giyimleriyle ilgili de detaylara yer verir. Güzelliğin büyük oranda o bölgenin havası ve suyundan kaynaklandığını ileri sürer” diye konuştu.

Kimlik İnşası
Evliya Çelebi’nin batıyı kendine göre tasvir ettiğine dikkat çeken Prof. Dr. Ertaş. “Osmanlı’nın Avrupa’ya olan bakışını değerlendirmede Evliya Çelebi bize önemli derecede kaynaklık ediyor. Osmanlı karşıtlığı ve düşmanlığı Avrupa kimliğinin oluşmasını sağlayan en önemli faktörlerden birisidir. Evliya Çelebi eserlerinde Osmanlı’yı iyi ve kötü yanlarıyla anlatır. Osmanlıda kimlik inşası sorunu yoktur. Batıyı bildiği şekilde anlatır ve tasvir eder” dedi. Gerçekleştirilen programın sonunda Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı İbrahim Aktürk, Yılmaz, Bilgin ve Ertaş’a teşekkür ederek, günün anısına çiçek takdim etti.