SAÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü öğrencilerine yönelik olarak düzenlenen konferansta konuşan SASKİ Mühendisi Alper Tunga Bozkurt, “Debi kontrol cihazları ve basınç kırıcılar vasıtasıyla suyun giriş basıncı, çıkış basıncı gibi verileri elde edebiliyoruz. Anlık debi takibi yapıyoruz. Sıkıntı olursa sistem bize arıza veriyor. Anlık takiple ciddi miktarda su kaybının önüne geçiyoruz” dedi.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) Genel Müdürlüğü Halkla İlişkiler Birimi tarafından Sakarya Üniversitesi (SAÜ) İnşaat Mühendisliği Bölümü öğrencilerine yönelik olarak ‘SASKİ’de İnşaat Mühendisliği ve İstihdam’ başlıklı bir konferans düzenlendi. Su Yönetimi Şube Müdürlüğü Mühendisi Alper Tunga Bozkurt tarafından SAÜ Hukuk Fakültesi Sebahattin Zaim Konferans Salonu’nda düzenlenen konferansta inşaat mühendisliği mesleğinin günümüzdeki durumuna, gelecekteki beklentilere ve inşaat mühendislerinin SASKİ bünyesinde gerçekleştirdikleri faaliyetlere ilişkin bilgiler verildi.

Suyun kaynağında korunması çok önemli
Suyu yönetmenin birçok süreci olduğunu söyleyen Bozkurt, “Bizler SASKİ’de çalışan mühendisler olarak öncelikle suyun kaynağında etüdünü yaparız. Çünkü suyun kaynağında korunması oldukça önemlidir. Yine suyun güvenli bir şekilde iletilmesi, arıtılması, depolara ve musluklara ulaştırılması süreçlerinde roller oynuyoruz. SCADA sistemi modern su yönetiminin olmazsa olmazı. Aldığınız suyu bir takım ölçülere oturtup kontrol edemezseniz sorunları göremezsiniz ve müdahale etmekte zorluklar yaşarsınız. Yine kullanılan atıksuların toplanarak bertaraf edilmesi noktasında da görevlerimiz bulunuyor” diye konuştu.

Fizibilite tam olmalı
Bozkurt, “SASKİ’de inşaat mühendisleri etüd ve fizibilite çalışmaları, planlama, projelendirme, ihale süreci, kontrolörlük ve işletme gibi faaliyetlerde yer alıyorlar. Bir yere su götürmek, baraj ya da sulama sistemi yapmak için gerekli hesapların yapılması, projenin fizibilitesinin tam olması gerekiyor. Akçay Barajı ve Çamdağı Barajı gibi projelerin etüd ve fizibilite çalışmaları birkaç yıl önceye dayanıyor. Havza alanı, dere kaynakları, debi durumu, yağış rejimi gibi hesaplamalar yapılıyor. Daha sonra planlamaya alınıyor. Ardından projelendirme, ihale süreci ve yapım işleri geliyor.”

Tecrübe ve deneyim
Kullanılacak malzemelerin niteliklerinin belirlenmesinde de inşaat mühendislerinin yaptığı hesaplamalar önemli rol oynadığına değinen Bozkurt, “Tüm bu süreçler içerisinde verimli bir şekilde yer almak için tecrübe ve deneyim gerekiyor. İş sürecinde programlamayı doğru yapmanız lazım. Örneğin bizim işimiz için borunun hangi hava şartlarında, nasıl bir coğrafyada ve ne şekilde döşeneceğini belirleyerek çalışmalar buna göre programlanmalı ve yönlendirilmeli. İnşaat mühendislerinin yöneticilik vasfı da bulunuyor. Sadece teorik ve teknik bilgi ile yeterli olmaz. Öngörü sahibi olup planlamaları yaparken gelecekte ortaya çıkacak çeşitli riskler de göz önünde bulundurulmalı, böylece gelecekte yaşanabilecek sıkıntıların önüne erkenden geçilebilmeli” ifadelerini kullandı.

Teknolojiyi iyi takip ediyoruz
Bozkurt, “SASKİ olarak teknolojiyi iyi takip eden bir kurumuz. Yönetebilme kabiliyeti bilinen parametrelerle sınırlıdır. Biz de teknolojiyi kullanarak sahada yapılan her imalatı, ortaya çıkan her arızayı, bunlara yapılan müdahaleleri coğrafi bilgi sistemimiz vasıtasıyla görebiliyoruz. Buradaki verilerle bir veritabanı oluşturarak analiz yapabiliyoruz. Su Yönetimi Şube Müdürlüğü olarak daraltılan bölgelerde debi kontrol cihazları ve basınç kırıcılar vasıtasıyla suyun giriş basıncı, çıkış basıncı gibi verileri elde edebiliyoruz. Anlık debi takibi yapıyoruz. Sıkıntı olursa sistem bize arıza veriyor. Biz bölgeye hemen ekiplerimizi yönlendiriyoruz. Anlık takiple ciddi miktarda su kaybının önüne geçiyoruz. Akustik dinleme de yolun altında yaşanan su kaçaklarını tespit etmemiz noktasında bize yardımcı olan önemli bir teknolojik yöntem.”