Su kaynaklarını ve çevreyi korumak için hayata geçirdikleri atıksu yatırımları sayesinde atıksu arıtma oranını Türkiye standartlarının üzerine taşıdıklarını söyleyen Dr. Rüstem Keleş, 2018 yılında şehir genelinde inşa ettikleri 6 atıksu arıtma tesisinde toplam 50 milyon metreküp atıksu arıttıklarını açıkladı.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) Genel Müdürü Dr. Rüstem Keleş, atıksu altyapısına yönelik olarak yaptıkları yatırımlarla çevreye önemli bir koruma sağladıklarının altını çizerek, “İnşa ettiğimiz kanalizasyon hatları ve atıksu arıtma tesislerimiz sayesinde atıksu arıtma oranımızı yüzde 78 seviyesine taşıdık. Türkiye ortalamasının üzerinde olan bu değer, dünya standartları bakımından da övünülecek bir seviyede” diye konuştu.

En büyük öncelik çevreyi korumak
Su kaynaklarını ve çevreyi korumanın insanlar ve tüm canlılar için önemine değinen Keleş, “Hayatımızın devamlılığını sağlamak için hem diğer canlılara, hem de doğal kaynaklara mecburuz. Bunlar yok olduğunda hiçbir alternatife sahip değiliz. Bu nedenle çevreyi korumak en büyük önceliğimiz olmalı. Çok şükür atıksu altyapısına yönelik olarak yaptığımız yatırımların sonuçlarını alıyoruz. Kanalizasyon ağımız en iyi şekilde çalışıyor. Atıksu arıtma tesislerimiz toplanan atıksuları dünya standartlarında arıtıyor. Su kaynaklarımıza atıksu karışmıyor. Sakarya Nehri’ne atıksu karışmadığı için şu anda kuzey sahil şeridimiz tertemiz durumda. Kısa süre içerisinde 2 adet plajımızda uluslararası kriterlerin sağlanmasıyla temizliğin sembolü olan Mavi Bayrak dalgalanmaya başladı” ifadelerini kullandı.

Scada sistemiyle online kontrol
2018 yılı atıksu arıtma oranlarına yönelik veriler paylaşan Dr. Rüstem Keleş, “Şehrimizde şu anda 6 atıksu arıtma tesisimiz bulunuyor. Bilindiği üzere kurduğumuz Scada sistemiyle bu tesislerimizi artık online olarak kontrol edebiliyoruz. Geride bıraktığımız 2018 yılında Karaman Atıksu Arıtma Tesisi, Hendek Atıksu Arıtma Tesisi, Akyazı Atıksu Arıtma Tesisi, Karasu Atıksu Arıtma Tesisi ve Kocaali Atıksu Arıtma Tesisi’nde toplam 50 milyon metreküp atıksu arıttık. Kısa süre önce Karapürçek ve Akyazı Küçücek’e inşa ettiğimiz kanalizasyon hattını devreye aldık. Adapazarı’nın Süleymanbey, Bağlar ve Köprübaşı Mahalleleri ile Ferizli ve Söğütlü’de kanalizasyon altyapısı çalışmalarımız devam ediyor. Taraklı Atıksu Arıtma Tesisimizin inşa çalışmaları sürüyor. Kaynarca Atıksu Arıtma Tesisimizin ve kanalizasyon altyapısı için proje hazır. İnşallah bu tesislerimiz ve altyapı yatırımlarımızla birlikte atıksu arıtma kapasitemizi daha ileri seviyelere taşıyacağız.”