Bu yıl Sakarya’nın ev sahipliği yapacağı UCI Dağ Bisiklet Eliminatör Dünya Kupası, Bisiklet Festivali ve 3 farklı yarışın tanıtım lansmanı gerçekleştirildi. Onur Konuğu Prof. Dr. İbrahim Kalın, “Sakarya’da güzel işlerin yapılıyor. Özellikle spor ve bisiklet alanındaki eserleri ve işleri, Başkanımızın bu alanda çalışmalarını takdirle izliyorum. Sakarya ayağa kalktı, yürümeye başladı ve inşallah aynı istikamet üzerinde yürümeye devam edecek” dedi.

Bu yıl Ayçiçeği Bisiklet Vadisi’nde düzenlenecek UCI Dağ Bisiklet Eliminatör Dünya Kupası, Bisiklet Festivali ve 3 farklı yarışın tanıtım lansmanı gerçekleştirildi. Sakarya'da bisiklet sezonunun 2022 tanıtımının yer aldığı videonun gösterimi ile başlayan program Sakarya'nın tanıtımı için hazırlanan ve Başkan Ekrem Yüce'nin seslendirdiği videonun gösterilmesiyle devam etti. Müzisyen Yücel Arzen ve orkestrasının sahne aldığı tanıtım programında ‘Sakarya Türküsü’ seslendirildi.

Törene büyük ilgi
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Prof. Dr. İbrahim Kalın’ın onur konuğu olduğu lansman törenine Vali Çetin Oktay Kaldırım, Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, AK Parti Milletvekili Kenan Sofuoğlu, Cumhuriyet Başsavcısı Osman Köse, SAÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Savaşan, SUBÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, Bisiklet Federasyonu Başkanvekili Fatih Erdöl, AK Parti İl Başkanı Yunus Tever, MHP İl Başkanı Ahmet Ziya Akar, BBP İl Başkanı Ömer Faruk Bürtek, SASKİ Genel Müdürü Yiğit Turan, Sakarya Büyükşehir Belediye Spor Kulübü Başkanı Cevat Ekşi, ilçe belediye başkanları, ilçe başkanları, il müdürleri, meclis üyeleri, kaymakamlar, STK temsilcileri, spor camiasından isimler, iş insanları, muhtarlar,  basın mensupları yer aldı.

Organizasyon tanıtıldı
Organizasyon Direktörü Aziz Sırnaç, şampiyonalara destekleriyle güç katan Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Prof. Dr. İbrahim Kalın ile emek gösteren herkese teşekkür ederek başladığı konuşmasında, 2022 yılında Sakarya’da yapılacak yarışlara ilişkin detayları paylaştı. Sırnaç'ın ardından sahneye kıta takımı statüsünde yer alan Büyükşehir Belediyesi Bisiklet Takımının başarılı bisikletçileri çıktı. Milli Takım kamplarında olan Furkan Akçam ve Elçin Asadov’un lansmanda yer almazken, Mustafa Sayar, Onur Balkan, Batuhan Özgür, Sıddık Ertürk, Vitali Buts ve Mhaylo Kononenko bisikletleriyle birlikte katılımcıları selamladığı programda, takımın elde ettiği başarıları anlatan kısa film de misafirlerden büyük alkış aldı. Programda Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu’nda Batuhan Özgür’ün kazandığı Türkiye Güzellikleri kupasını Büyükşehir Belediye Spor Kulüp Başkanı Cevat Ekşi, Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce’ye takdim etti.

Spor sevgisi 7’den 70’e
Kültürel kodları sayesinde tüm spor dallarının Sakarya’da yapıldığına dikkat çeken Başkan Ekrem Yüce, “Sakarya kültürel kodları ve doğal yapısı sayesinde neredeyse tüm spor dallarının yapıldığı bir şehir. Hemşerilerimiz küçük yaşlardan itibaren farklı branşlarda spor yapmaya başlar, bu spor sevgisi ömür boyunca devam eder. Şehrimizin sahip olduğu bu kültürü en iyi şekilde değerlendirmek için Sakarya Büyükşehir Belediyesi olarak pek çok proje yürütüyoruz.  Sakaryaspor’umuz geçtiğimiz haftalarda 2. Lig’i başarıyla tamamlamış ve şampiyon olarak 1. Lig’e yükselmeye hak kazanmıştır. Bu başarı için yıllarca bekledik, hemşerilerimiz ve taraftarımızla tek vücut olduk takımımızı destekledik. Sakaryaspor’umuzun şampiyon olduğu gece bir kere daha gördük ki bu şehrin en büyük sevdası Sakaryaspor’dur. Bu şehrin spor sevgisi 7’den 70’e herkesi kapsamaktadır” dedi.

Spora büyük yatırım
Sakarya’nın sadece futbolla sınırlı kalmadığını dile getiren Başkan Yüce, “Sakarya’nın spora duyduğu muhabbet sadece futbolla sınırlı değil elbette. Bu şehirden farklı dallarda pek çok sporcu yetişmektedir. Sakarya Büyükşehir Belediyesi olarak spor tesislerimize önem gösteriyoruz. Bakımlarını yapıyor, ihtiyaç duyulan noktalarda yeni tesisler planlıyoruz. Bu tesislerimizde pek çok Türkiye şampiyonasına ev sahipliği yapıyoruz. Her sene binlerce sporseveri şehrimizde ağırlıyoruz. Sakarya Büyükşehir Belediyesi Spor Kulübü olarak 30’a yakın branşta 4 bine yakın sporcumuzla şehrimizi ve ülkemizi; ulusal ve uluslararası müsabakalarda temsil ediyoruz. Muadilleri yanında ülkemizin en iyilerinden olacak bir Off-road pisti inşa ediyoruz. Sadece ülkemizin değil bölgenin de ihtiyaçlarını karşılayabilecek bir Kürek ve Kano Parkuru inşası için çalışmalarımız sürüyor. Bu projede bakanlığımızla birlikte hareket ediyoruz. İnşallah yakın zamanda projemizi hayata geçireceğiz” dedi.

Bisiklet alanında vizyon projeler
Bisiklet alanında hayata geçirilen projelerden bahseden Başkan Yüce, “Bisiklet Şube Müdürlüğünü kurduk. Gerekli ekipmanı tedarik ettik. Uzman personellerimizin istihdamını gerçekleştirdik ve çalışmalarımıza başladık. Ayçiçeği Bisiklet Vadisini dünyanın en kapsamlı ve en donanımlı bisiklet parkuru haline getirdik. Ayçiçeği Bisiklet Vadisinden başlayarak Sapanca Gölünü çevreleyen 120 km’lik bir bisiklet yolu projesini hayata geçirdik. 3 etapla ele aldığımız bu projenin ilk etabını tamamladık ve şehrimize 95 km’lik bisiklet yolu kazandırdık.  Projenin 2 ve 3. Etaplarının ihale çalışmalarını tamamlıyoruz inşallah önümüzdeki günlerde yollarımızı inşa etmeye başlayacağız. Hedefimiz Sakarya’daki bisiklet yollarının uzunluğunu 500 km’ye çıkartmak. BMX, Dağ ve Yol bisikleti branşlarından geçtiğimiz üç yılda 10 yakın ulusal ve uluslararası şampiyonaya ev sahipliği yaptık. Bisiklet takımımız uluslararası müsabakalarda ve turlarda elde ettiği başarılarıyla neredeyse her yarışta ilk 3’ü kimseye kaptırmadı” dedi.

Tüm sporseverlere davet
Başkan Yüce, “Bisiklet Şehri Sakarya’da bu sene 5 farklı organizasyona ev sahipliği yapacağız. Bu organizasyonları adeta bir bisiklet festivali gibi ele alacağız. Yarışlar, fuarlar ve çeşitli etkinliklerle hemşerilerimizle buluşacağız. 10 Ağustos’ta Tour of Sakarya Yol Bisikleti Yarışlarını gerçekleştireceğiz. 14 Ağustos’ta UCI MTB Marathon Series yarışlarını, 17 Ağustos’ta MTB CUP Gece Yarışlarını, 19 Ağustos’ta Sakarya MTB CUP yarışlarını, 21 Ağustos’ta ülkemizde ilk kez yapılacak olan UCI Dağ Bisikleti Eliminatör Dünya Kupası yarışlarını gerçekleştireceğiz. Bu sene de dünyanın dört bir yanından sporseveri, basın mensubunu, sporcuyu ve spor çalışanını Şehirlerin Şehri Sakarya’mızda ağırlayacağız! Yapacağımız yarışların şehrimize sağlayacağı katkıların hemşerimize bereket getirmesini diliyorum. Bu organizasyonların hepimiz için hayırlı olmasını temenni ederim” dedi.

Ortak akıl, ekip ruhu
Tanıtımı yapılan organizasyonların hayırlı olmasını temenni eden ve spora yapılan yatırımların önemli olduğunu aktaran Vali Çetin Oktay Kaldırım, Sakarya gerçekten çok şanslı bir şehir. Bunu her platformlardan söylüyorum. Allah’ın bahşettiği tüm güzellikleri bünyesinde barındıran bir şehir. Aynı zamanda tarihi, kültürü, sanatı, sanayi, tarımıyla potansiyeli çok yüksek bir şehir. Bu şehir ortak akılla, ekip ruhuyla çok güzel çalışmalar gerçekleştiren, dünyada markalaşmak, katma değer sağlamak isteyen bir şehir. Yeni nesil çalışmalara yönelen, Türkiye’nin yürüyüşüne katkı vermek için gayretle çalışan bir şehir. Emek veren, katkı sağlayan herkese şükranlarımı sunuyorum” dedi. Sakarya’nın Dünya Bisiklet Şehri unvanıyla güzelliğine güzellik kattığını ifade eden AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz ise, emeği geçen herkesi tebrik etti.

Sakarya’da güzel işler yapılıyor
Lansman töreninin onur konuğu Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Prof. Dr. İbrahim Kalın, “Ziya Paşa şiirinde, 'Ayinesi iştir kişinin, lafa bakılmaz, Şahsın görünür rütbe-i aklı eserinde.' diyor. Maşallah eserler burada. Bu kadar güzel çalışmalar ve eserler üzerine bizim söz söylememiz pek münasip olmaz diye düşünüyorum. İnsan aynaya bakmak istiyorsa yaptığı eserlere, işlere baksın. İnsan aynaya bakmak istiyorsa yaptığı eserlere, işlere baksın. Hamd olsun, Sakarya’da en güzel işlerin yapıldığına hepimiz şahitlik ediyoruz. Özellikle spor ve bisiklet alanındaki eserleri ve işleri, Başkanımızın bu alanda çalışmalarını takdirle izliyorum. Bizlerde elimizden geldiğince destek olmaya çalışıyoruz. Sakarya ve Sakaryalılar bu desteği fazlasıyla hak ediyorlar. Bundan sonra da desteğimize devam edeceğiz. Her başarının özünde hedefe doğru inanmışlık ve adanmışlık yer alır. Sakarya’da bunun güzel bir örneğini görüyoruz” dedi.

Sakarya ayağa kalktı
Sakaryalılara seslenen Prof. Dr. Kalın, “Sporun dışında da Sakarya Büyükşehir Belediyesi çok güzel işlere imza attı. Başkanımız ve ekibi burada işinin ehlisi olarak yolunda ilerliyor, kendilerine muvaffakiyetler diliyorum. Rahmetli üstad Necip Fazıl’ın şiirinde söylediği gibi; ‘Yol onun varlık onun, gerisi hep angarya, Yüz üstü çok süründün, Ayağa Kalk Sakarya!’ Hamd olsun rabbim görüyor ki Sakarya ayağa kalktı, yürümeye başladı ve inşallah bundan sonra da aynı istikamet üzerinde yürümeye devam edecek. Emeği, gayreti ve samimiyetiyle burada birlik içerinde çalışan valimizi, milletvekillerimizi, belediye başkanlarımızı ve Büyükşehir Belediye Başkanımızı can-ı gönülden tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum” dedi.

Yarış takvimi

10 Ağustos / Tour of Sakarya (Yol Bisikleti Yarışı)

14 Ağustos / UCI MTB Marathon Serisi

17 Ağustos / Sakarya MTB Cup Night Race (Gece Yarışı)

19 Ağustos / Sakarya MTB Cup

21 Ağustos / UCI MTB Eliminatör World Cup