Büyükşehir Akademi’de dersler ‘Kültür Söyleşileri’ ile devam etti. Dursun Gürlek “Türkçe’de bir kelimeyi çok farklı anlamlarda kullandım. Türkçe bu açıdan çok zengin ve eşsiz bir dil. Eski kelimelerin kullanımı azaldığı için dilimizin güzelliğini maalesef köreltiyoruz. İnşallah bu derslerimizde değerli kelimelerin unutulmamasını sağlayabiliriz” dedi.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı tarafından düzenlenen Büyükşehir Akademi’de dersler devam etti. Tarihi Alicanlar Konağı’nda gerçekleştirilen ‘Kültür Söyleşileri’  dersine kültür sanat dostları yoğun katılım sağladı. Gerçekleştirilen derste Dursun Gürlek, kelimelerin anlamları ve doğru kullanımlarından bahsetti.

Türkçe, zengin ve eşsiz bir dil
“Ben bu ihtiyarlığı, ihtiyarımla, ihtiyar etmedim. O, bila ihtiyar geldi” sözleriyle cümlelerine başlayan Gürlek, “Gördüğünüz gibi bir kelimeyi çok farklı anlamlarda kullandım. Türkçe bu açıdan çok zengin ve eşsiz bir dil. Eski kelimelerin kullanımı azaldığı için dilimizin güzelliğini maalesef köreltiyoruz. Mesela eskiden çok kullandığımız Arapça kökenli olan teşrif etmek geldiği yeri şereflendirmek anlamında kullanılır. Peygamber efendimiz için dünyaya teşrif etti yani şereflendirdi deriz. Fakat bu kelime de eksik kalmaktadır. O bütün alemleri şereflendirmiştir. Tüm bunlara mevcudat diyoruz. Var olmak anlamında kullanılan mevcudat kelimesi ne kadar güzel bir kelimedir. Bu kelimenin zıttı olan yokluk kavramına ise adem ismini veriyoruz. Artık bu kelimeleri tamamıyla unuttuk neredeyse. Önceden valide hanım diye bahsettiğimiz anne kavramına artık kaba bir şekilde ana diyoruz. Umarım bu derslerimizde bu değerli kelimelerin unutulmamasını sağlayabiliriz” dedi.