TV264 canlı yayınında ‘Gazeteciler Soruyor’ programına katılan Başkan Yüce, hafif raylı sistemlere ilişkin şunları söyledi: “Gerekli araştırmaları yaptık. Fizibilite raporlarını oluşturuyoruz. Çeşitli modeller üzerinde çalışıyoruz. 2 farklı güzergahımız var. Proje ve güzergah anlamında hazırız. Ancak böyle bir mega projeyi belediye imkanlarıyla yapmamız pek mümkün değil. Sayın Cumhurbaşkanımızın olurları, Ulaştırma Bakanlığımızın destekleri ile bu projeyi Sakarya’da hayata geçirmeye hazırız."

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, TV264 ekranlarında canlı olarak yayınlanan ‘Gazeteciler Soruyor’ programına konuk oldu. Donatım Park’ta Gazeteciler Zafer Tokuş, Hüseyin Cumalı, Safa Polat ve Hakan Turan’ın sorularını yanıtlayan Başkan Ekrem Yüce, gündeme ve projelere ilişkin önemli ayrıntıları paylaşırken, tüm Sakarya’nın Ramazan Bayramı’nı tebrik etti.

Görevlerim dışında tedbirlere uydum
Koronavirüs günlerinde nasıl vakit geçirdiğine yönelik gelen ilk soruya Başkan Ekrem Yüce şu yanıtı verdi: “Elbette bir vatandaş olarak bende kurallara riayet ettim. Ancak vatandaşlarımızın ihtiyaçlarına karşılık üretmek, hizmetleri aksamamasını sağlamak adına görevlerimizi ifa ettik. Böyle bir dönemde işlerin başında olmalıydım. Hemşehrilerimize çağrılarımızı yaptık; sosyal medya hesabımızdan, radyo ve televizyonlardan, çeşitli tanıtıcı materyallerden hatırlatmalar yaptık. Sosyal mesafenin, izolasyonun ve tedbirlerin en önemli kalkan olduğunu dile getirdik. Çok şükür Sakarya’da sağduyuyu ön plana alan bir anlayış hakimdi. Artık yeni normal yaşantımızla önümüze bakacağız” dedi.

Şehri dezenfekte ettik
İlk olarak koronavirüs salgınıyla mücadele noktasında gerçekleştirilen çalışmalara değinen Başkan Ekrem Yüce, “Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın tedbir kararları, Sağlık Bakanımız Dr. Fahrettin Koca ve bilim kurulu üyelerinin tavsiyeleri doğrultusunda adımlarımızı attık. Sosyal izolasyonun ve dezenfekte işlemlerini salgınla mücadelede en üst noktada tuttuk. Caddeleri sokakları, parkları, bahçeleri, kamusal alanları, toplu taşıma araçlarını adeta karış karış dezenfekte ettik. Dezenfekte otomatlarımız şehrin her yerinde.”

İhtiyaç sahiplerinin yanındayız
“Vatandaşlarımızdan evde kalmalarını istiyorsak, onların ihtiyaçlarını da görmek durumundayız. İlk olarak tüm çalışmalarımızı tek merkezden yürütebilmek için kriz masamızı oluşturduk. ALO 153 ile tüm vatandaşlarımızın çağrılarına karşılık üretmeye çalıştık. Bu kapsamda 27 bin litre kolonyayı evlere ulaştırdık. İhtiyaç sahibi 5 bin vatandaşımıza gıda kolisi dağıttık. Sosyal yardım kartlarına nakdi destekler yükledik.  Valiliğimizin organizasyonunda ihtiyaç sahipleri için hazırlanan 25 bin ihtiyaç kolisine katkı sunduk.”

Maske ve dezenfektanlar her eve ulaşacak
“Maske de bu süreçte çok önemliydi. İlk etapta dışarıdan temin ettik ve dağıtımlarını gerçekleştirdi. Ardından ise maske üretim tesisimizi kurduk. Dezenfektan ve maskelerin yer aldığı salgın destek paketlerimizi evlerimize ulaştırmaya başladık. İnşallah 10 milyon maskeyi 500 bin haneye ulaştıracağız. 100 kişilik üretim, 200 kişilik de dağıtım ekibimiz var. Fedakarca görev yapan çalışma arkadaşlarıma bu vesileyle bir kez daha teşekkür ediyorum. Planlamalarımız dahilinde dağıtımlarımız sürecek. Vatandaşlarımız müsterih olsun her eve maske ulaşacak” dedi.

Tesisimiz çalışmalara devam edecek
Üretim tesislerinin kapasitesini arttıracak ve Büyükşehir bünyesinde Sağlık A.Ş’yi kurmayı programların aldıklarını dile getiren Başkan Ekrem Yüce, “Maske önümüzdeki sürecin vazgeçilmezleri arasında yer alacak gibi görünüyor. Dolayısıyla üretimi kalıcı hale getirmek istiyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın olurları ile Sağlık A.Ş. kurarak üretimimizi çeşitlendirmeyi ve kalıcı hale getirmeyi düşünüyoruz. Dezenfektan üretimi ile ilgili gerekli çalışmalara başladık. Erenler’de bulunan bir okulumuz ile iş birliği yapacak ve dezenfektanı da kendimiz üreteceğiz.”

Evde Kal farkındalığı
‘Evde Kal’ çağrısına yönelik çeşitli çalışmalara da değinen Başkan Ekrem Yüce, “Trafik ışıklarımızda, yaya geçitlerimizde ve sinyalizasyon sistemlerimizde farkındalık çalışmaları gerçekleştirdik. 30 bini aşkın kitabı kitapseverlerle buluşturduk. ‘Hayat Eve Sığar’ dedik ve genç yetenekler için hikaye yarışması düzenledik.”

Esnafımızın her zaman yanındayız
Koronavirüs salgını dolayısıyla esnaflara yönelik açıklanan destek paketi ödemelerinin 8 Haziran Pazartesi günü Büyükşehir Meclisi’nde alınacak kararla yapılmaya başlayacağını dile getiren Başkan Ekrem Yüce, “Bu süreçte esnafımıza desteklerimizle nefes olacağız. 15 milyonluk destek paketi açıkladık. Toplu taşımaya bin liralık mazot desteği sunacağız. Faaliyet göstermeyen esnaflarımızın bin liralık su faturalarını üstlendik. İlan ve reklam ile çevre vergilerini kapalı kaldıkları süreler için almayacağız. Belediyemiz mülklerinde bulunan kiracılardan da bu süreçte kira almayacağız. Buradan bir kez daha ilan etmek istiyorum; biz esnafımızın her zaman yanındayız.”

Tüm şehri kucaklayan bir anlayışa sahibiz
Başkan Ekrem Yüce, canlı yayının ikinci bölümünde şehre yönelik hizmet ve yatırımlara ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Tüm şehri kucaklayan bir anlayış ile hareket ettiklerini dile getirerek şunları söyledi: “Bu kadim şehre hizmet etmekten büyük bir onur ve gurur duyuyorum. Şehrimizin ihtiyaçları noktasında gerekli adımları da atıyoruz, atmaya da devam edeceğiz. Sakarya’nın bir ucundan diğer ucuna kadar hizmet götürmek için çabalıyoruz. İnşallah Büyükşehir her yerde anlayışıyla Sakarya’yı daha iyi yerlere taşıyacağız.”

UTÇEM’de çalışmalar başladı
Tarım konusunda Sakarya’nın var olan potansiyelini en iyi şekilde değerlendireceklerini belirten Başkan Yüce, “Bu şehrin tarımı artık daha fazla konuşulacak. Alancuma’da 500 dekarlık alanda Uygulamalı Tarım ve Çiftçi Eğitim Merkezi’ni oluşturuyoruz. Çalışmalarımız başladı. Tarım köyünü Ticaret Borsası iş birliğiyle hayata geçireceğiz. Yine 100 dekarlık alana endüstriyel kenevir ekeceğiz.”

Sakarya’nın markası
“İnşallah Ziraat Odaları Birliği, Fiskobirlik ve Büyükşehir Belediyesi iş birliğiyle Çikolata Fabrikası’nı kuracağız. OSB’nin hemen yanında 200 dekarlık bir alanda kuracağız. 100 dekarlık alanda çikolata ve fındık, 100 dekarlık alanda ise mısır özür yağını üreteceğiz. Çikolata Fabrikası herhangi bir marka değil, Sakarya’nın kendi markası olacak.”

Fidan ve Sera A.Ş
“Fidan A.Ş belediyemizin bünyesinde hizmete başladı. Sadece üreten bir kuruluş değil, vatandaşımızın ürünlerini tüm dünyaya duyurabilmek için bir çalışma yürütüyoruz. Fidan A.Ş dışında Sera A.Ş’yi de kurarak ilk uygulamamızı Akyazı Kuzuluk’ta termal su kaynağımızın yanında 40 dekarlık bir alanda oluşturuyoruz. Topraksız tarım uygulaması ile organik üretim gerçekleştireceğiz. Fizibilite raporunun son aşamasına geldik, 12 milyon TL’lik hibe desteği aldık. Kuzey Marmara Otoyolu inşaatından çıkan mineral bakımından zengin olan toprakları da burada değerlendireceğiz.”

Tramvaya bakış yüzde 90 olumlu
Vatandaşa, esnafa rağmen bir projeyi hayata geçirmekten yana taraf olmadığını da vurgulayan Başkan Ekrem Yüce, “Biz; vatandaşlarımıza hizmet için bu makamlardayız. Onların karşı olduğu bir işi yapmamız mümkün olabilir mi? Tramvay projemiz için de bu geçerli İlk etapta Yenicami’den Millet Bahçesi’ne kadar uzanacak projemiz için gerekli araştırmaları yaptık. Bölge esnaflarımızın yanı sıra vatandaşlarımızla görüştük. Fizibilite raporları oluşturduk. Genel kanaat gayet olumluydu ve hemen harekete geçtik. 3 tramvayı Bursa’dan sembolik bir rakam karşılığında aldık. İhaleye çıkacaktık, araya pandemi girdi. İnşallah süreci geride bıraktığımızda çalışmalarımıza başlayacağız.”

Hafif raylı için 2 güzergah
Şehrin merakla beklediği hafif raylı sistem konusunda da açıklamalar yapan Başkan Ekrem Yüce, şartlar oluştuğu takdirde Sakarya’yı raylı sistemlerle buluşturmaya hazır olduklarını söyledi. Yüce, “Gerekli araştırmaları yaptık, yapıyoruz. Fizibilite raporlarını oluşturuyoruz. 2 farklı güzergahımız var. Otogar, SATSO, Etbalık, Sakar Baba istikametinden Bosna Caddesi ve Gar. Bir diğeri ise Kudüs Caddesi, Muhsin Yazıcıoğlu Bulvarı, Serdivan ve Kampüs. Çeşitli modeller üzerinde çalışmalar yapıyoruz. Biz gerek proje gerek güzergah anlamında hazırız. Ancak böyle bir mega projeyi belediye imkanlarıyla yapmamız pek mümkün değil. Sayın Cumhurbaşkanımızın olurları, Ulaştırma Bakanlığımızın destekleri ile bu projeyi Sakarya’da hayata geçirmeye hazırız” dedi.

Türkiye’de bir ilk
SASKİ marifetiyle yürütülen çalışmalara da değinen Başkan Ekrem Yüce, “Bu süreçte çok önemli gördüğüm bir çalışmayı uygulamaya aldık. Su ile ilgili tüm işlemleri e-devlet üzerine taşıdık. Türkiye’ye örnek uygulamamız ile hem sosyal izolasyona katkı sağladık hem de ulaşılabilirliği maksimum noktaya çıkardık. Ayrıca şehrimizin muhtelif bölgelerinde altyapı çalışmalarımız sürüyor. Dönüşüm çalışmaları başlattığımız caddelerde de ilk olarak altyapıyı yeniliyoruz” dedi.

Sakaryaspor’un her zaman yanında olacağız
Son olarak ise Sakaryaspor ile ilgili düşüncelerini paylaşan Başkan Yüce, “Sakaryaspor şehrimizin ortak değeri, en önemli markasıdır. Hep söylüyorum; şehir olarak Sakaryaspor’un etrafında kenetlenirsek, başarı kaçınılmaz olacaktır. Sakaryaspor benim için bir tutku, kardeşlik ve ayrı bir dostluktur. İmkânlar çerçevesinde Kulüp Başkanımız Cumhur Genç ve ekibinin yanındayız” dedi.