Sapanca Gölü'nün Su Kalitesi Artacak

ADASU Genel Müdürü Rüstem Keleş ile birlikte göl kenarında ve ADASU’nun Sakarya’ya su aldığı Terfi Merkezi’nde incelemelerde bulunan projenin İtalyan Danışmanı Fabio Masi ve TÜBİTAK’tan Dr. Kemal Güneş, Sapanca Gölü’nün eşsiz bir güzelliğe sahip olduğunu belirtti. İncelemelerin ardından ortak açıklamalarda bulunan Genel Müdür Dr. Rüstem Keleş ve İtalyan Danışman Fabio Masi, “KAMAG Projesi adı verilen bu proje, Sapanca Gölü’nün Öncelikli Kirlilik Kaynaklarına Özgü Kontrol Teknolojilerinin Araştırılıp Geliştirilerek Göl Havzası İçin Uyarlanmasıdır. Bu proje ile gölün su kalitesi hem havza bazında hem de suyun toplanma noktasında daha iyi kontrol edilebilecek. Gölün kirlenmesine neden olan tarımsal ilaçlamalar, otoyol ve demiryolundan kaynaklanan atıkların etkileri tespit edilecek. Kirlilik nedenlerinin detaylı bir şekilde tespit edilmesinin ardından bu etkileri ortadan kaldırmaya yönelik çalışmalara başlanacaktır. Bu çalışmaların yapılmasıyla da gölün su kalitesi daha da artacaktır” ifadelerini kullandılar.

1,3 Trilyonluk proje
TÜBİTAK’ın 1,3 trilyon bütçe ayırdığı bu projede yerli ve yabancı 40 kişilik bir akademiysen ekibin çalıştığını belirten Rüstem Keleş, “Projenin tamamlanmasıyla elde edilecek veriler gölün geleceği açısından çok önemli. Bu veriler göl hakkında karar verici mercilerin doğru kararlar almasına önemli katkılar sağlayacak.

 

Dünya Bankası olumlu bakıyor
Projenin İtalyan Danışmanı Fabio Masi ise, Dünya Bankasının bu tarz projelere çok olumlu baktığını belirterek, “Dünya Bankası çevreci projelere büyük destek veriyor. Projenin tamamlanması ile elde edilecek verilere göre yapılacak çalışmalara da Dünya Bankası’nın destek vereceğine inanıyorum” dedi. TÜBİTAK, İstanbul Üniversitesi ve Sakarya Üniversitesi’nin yürüttüğü, ADASU ve İSU’nun desteklediği (KAMAG) Projesi son değerlendirme toplantısı Haziran ayın ikinci haftasında yapılacak.