Sakarya Satrançta Bir İlki GerçekleştirdiSakarya Satrançta Bir İlki Gerç

25 Aralık 2010 tarihinde başlayan seminerlerin 1.oturumda Türkiye Satranç Federasyonu’nun yaptığı değerli ve önemli çalışmalarla Türkiye’de ve dünyada satranç sporunun yaygınlaştırılmasına vurgu yapan GM Evgeny Vasyukov satrancın yararları ve kazanımları üzerinde durdu. Kendi satranç kariyeri ve engin tecrübelerinden verdiği örneklerle satrancın kuşaklar üzerindeki olumlu etkilerini anlattı. Kendi geliştirdiği “handikap” sistemiyle aynı turnuvada ünlü politikacıların, sanat adamlarının, sporcuların, satranççıların, toplumsal liderlerin buluştuğu turnuvalara imza attığını söyleyen değerli büyükusta bu gibi çalışmaların satranca destek veren Sakarya Büyükşehir Belediyesi’nin öncülüğünde Sakarya’ da da gerçekleşebileceğini söyledi.


Öğleden sonraki 2.oturumda Ekaterina Vasyukova tarafından Moskova Devlet Üniversitesi Satranç Ana Bilim dalının satranç sporunun çocuklardaki bilişsel gelişime katkılarını ortaya koyan araştırmalarından bahsedildi. Satrancın sorunu algılama, sorgulama, düşünce ve çözüm üretme özelliklerini kazandırdığı, hafızaya önemli katkılarda bulunduğu, erken yaşlarda satranca başlanılmasının dikkat ve konsantrasyona önemli ölçüde katkıda bulunduğunun ispatlandığını, yapılan çalışma örnekleri ile iradeyi disipline edebilme ve kendine güven konusunda da önemli katkıları olduğu hususu yaşanmış örnekleriyle anlatıldı.

26 Aralık 2010 tarihinde 65 sporcunun katıldığı 5 turluk bir turnuva düzenlendi. Turnuvada ilk 10’a giren sporcularla büyükusta Vasyukov simultane gösterisi yaptı.


Turnuvanın öncesinde ilköğretim çocuklarına Ekaterina Vasyukov’a Anatoli Karpov satranç okullarında sporcu yetiştirme programlarında uyguladığı renk testini gerçekleştirdi. Konunun uzmanlarınca yapılan bu test ve izlenimler ülkemizde satranç turnuvalarında ilk defa Sakarya’da uygulanmış olup, test ve sonuçları özellikle veliler tarafından yoğun bir ilgiyle karşılandı. Bu testlerde oyuncuların turnuva öncesi ve sonrası aktivasyonları takip edilerek, bu teste tabi tutulan çocukların durumları öğleden sonra düzenlenen son oturumda velilere aktarıldı.

İki gün boyunca eğitimciler ve Sakarya halkı satranç eğitimi ile kişisel gelişim ve analizlerin yapılabileceği konusunda aydınlatıldı. 

Büyükler Kategorisi için tıklayınız.

Küçükler Kategorisi için tıklayınız.

sebvimeo--18211029-640-360-sebvimeo
sebvimeo--18239272-640-360-sebvimeo