Ekim Kültür Sanat etkinlikleri ‘Musikide Mevlevilik, Mevlevilikte Musiki’ adlı program ile devam etti.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Ekim Kültür Sanat etkinlikleri ‘Musikide Mevlevilik, Mevlevilikte Musiki’ söyleşi ve dinleti programıyla devam etti. Ofis Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilen programa Kültür ve Sanat Şube Müdürü Adem Turan ve çok sayıda sanatsever katıldı.

Musiki ve Mevlevihaneler
‘Musikide Mevlevilik, Mevlevilikte Musiki’ adlı programın moderatörlüğünü Doç. Dr. Enver Mete Aslan yaptı. Mevlevihaneleri, orada yaşanan günlük olayları, dervişlerin musikiye olan alakaları ve Saray-Mevlevihane ilişkisi üzerine değinen Refik Hakan Talu, gençlik yıllarında tanbur ile olan bir anısını sanatseverler ile paylaştı. Sohbet aralarında ise Mevlevi bestecilerin peşrev ve saz semailerine yer verildi. Gecenin sonunda Adem Turan konuk olarak katılan Tanburi Refik Hakan Talu’ya hediyelerini takdim etti.

Necdet Yaşar’ı asla unutamam
Tanbur ustası Necdet Yaşar ile bir anısını sanatseverler ile paylaşan Tanburi Refik Hakan Talu, “Konservatuarı bitirdiğim zaman TRT tanbur imtihanı açtı. İmtihan için Ankara’ya gideceğim fakat tanburum yok. Necdet Yaşar’a gittim ve bana bir tanbur verdi. Necdet abiyle birlikte Ankara’ya gittik. Necdet abinin tanburlarının bir özelliği vardır. Biz perdeler arasında misina kullanırken, Necdet abinin tanburlarında ameliyat ipi vardır. Gözleri görmediği için kalın ip kullanırdı. Ankara’ya vardık ve jüri önüne çıktığımda 60 kişilik bir jüri üyesi ile karşılaştım. Elimdeki tanburu görünce perdeler arasındaki iplerden anladılar ve bana sordular: Bu tanbur kimin? Bende tanbur Necdet Yaşar’ın deyince bu adam torpilli mi diye düşünmeye başladılar. Tanburumu çaldım ve çıktım. Tabii jüri bir tuhaf oldu ve beni bir daha çağırarak tekrar çal dediler. Tekrar çaldım ve o seçmelerde giremedim. Çünkü başka bir kişiye söz vermişler. Tanımadığım bir adam, tanburunu hiç çekinmeden veren, paran var mı diye soran ve bana Ankara’ya kadar eşlik eden Necdet Yaşar’ı asla unutamam.”