Büyükşehir Ramazan Etkinlikleri kapsamında düzenlenen söyleşide konuşan Mustafa Aydın, “Orucun evveli infak –sadaka-; son kısmı ise iffetin muhafazasıdır. Kulun ilk önce yapabileceği sebepleri yerine getirmesi gerekir. İnfak için çalışmak lazım. Bizim topluma infaktan önce çalışmanın önemini, çalışmanın ihtiyacını anlatmamız gerek” dedi.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 23. Ramazan Etkinlikleri devam ediyor. Kent Park, Sakarya Park, Mobil Etkinlik Tırı ve Kitap Fuarı ile Sakaryalılara Ramazan coşkusu yaşatan etkinlik takvimi kapsamında Ramazan Söyleşileri’nde de programlar başladı. Kent Park’ta gerçekleşen ilk söyleşide Büyükşehir Belediyesi ile İlim ve Hikmet Vakfı işbirliğiyle Mustafa Aydın, ‘İnfak ve İffet Arası Oruç’ konulu konuşma gerçekleştirdi.

İslam Bütünlük Arz Eder
İslam dinindeki bütünlüğe değinerek konuşmasına başlayan Aydın, “Kur’an’ı Kerim’in ayetleri kendi içinde bir tertip halindedir. İslam dini, bütünlük arz eden bir dindir. Farklı parçaların toplandığı bir hayat nizamı değildir. Hayatı bir bütün olarak alır, bir yönüne çok önem verip bir yönünü ihmal etme gibi bir sonuç dinimizde yoktur. Eğer böyle bir tatbikatımız varsa bu bizim din öğrenimimiz veya din algımızdan kaynaklanmaktadır, İslam’dan değil” şeklinde konuştu.

Bizim Üzerimizde Hakkı Var
Oruç bahsinde ise Mustafa Aydın, “İbadetler arasında bir iletişim vardır. Bizde ibadetler tanzim edilirken; bedeni ibadetler, mali ibadetler ve hem bedeni hem mali ibadetler diye bir sınıflandırma yapılmıştır. Oruç bedeni bir ibadet olarak beyan edilmektedir. İslam, 5 şart dediğimiz unsurlar üzerine inşa edilmiştir. Bunlardan biri de oruçtur. Orucun evveli infak –sadaka-; son kısmı ise iffetin muhafazasıdır. Peygamber Efendimiz her hak sahibine hakkının verilmesini buyurur. Rabbimizin de bizim üzerimizde hakkı var. Bunlardan biri de oruçtur. Hakların saatinde ve zamanında ödenmesi gerekir” dedi.

İnfak İçin Çalışmak Gerek
İslam’da infakın en önemli konulardan biri olduğuna da değinen Aydın, “İmandan sonra namaz, namazdan sonra da infak gelir. İster eğitim ister iş hayatında olsun, biz Müslümanlar olarak infakı anlatmadan önce sağlıklı bir çalışma aşkı ve heyecanını bu topluma anlatmak zorundayız. Kulun ilk önce yapabileceği sebepleri yerine getirmesi gerekir. İnfak için çalışmak lazım. Bizim topluma infaktan önce çalışmanın önemini, çalışmanın ihtiyacını anlatmamız gerek. Sonrada ihtiyacımızdan fazlasını, sevdiğimizi ya da kendimizin ihtiyacı olanı insanlara verme şuurunu anlatmak gerekiyor” ifadelerini kullandı.