Lale Devri AKM'de Konuşulacak

Prof. Dr. Gül İrepoğlu
İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi’nde mimarlık öğrenimi gören Prof.Dr. Arzu Gül İrepoğlu, mezun olduktan sonra İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Estetik ve Sanat Tarihi Kürsüsü'nde asistan ve doktora öğrencisi olarak akademik kariyerine başladı. 1984’de doktorasını tamamladı. 1991’de Sanat Tarihi doçenti, 1997’de Sanat Tarihi profesörü unvanını aldı. “Rönesans Sanatı”, “Barok Sanat”, “Neo-Klasik ve Romantik Sanat” ve “19.yüzyıl Avrupa Sanatı” ile “Batılılaşma Dönemi Sanatı” konularında lisans dersleri ve “Sanatın Karşılaştırmalı Tarihi” ve “Osmanlı Minyatür Sanatı” konularında yüksek lisans ve doktora dersleri verdi. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Genel Sanat Tarihi Anabilim Dalı’nda 26 yıl hizmetten sonra üniversiteden emekli oldu. 18.-20.yüzyıllarda Resim Sanatı, Doğu ile Batının sanatsal ilişkileri ve ayrıca mücevher tarihi alanlarında çalışmaktadır, bu konularda bilimsel kitapları ve çok sayıda makalesi bulunmaktadır. 

UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Yönetim Kurulu üyesidir ve bu kurumda Somut Kültürel Miras İhtisas Komitesi’nin başkanı ve yürütücüsüdür. İstanbul Erkek Liseliler Eğitim Vakfı yönetim kurulu üyesi ve Mütevelli Heyet üyesidir. TAÇ Vakfı (Türkiye Anıt Çevre Turizm Değerlerini Koruma Vakfı) Mütevelli Heyet üyesidir. Topkapı Sarayını Sevenler Derneği, Mutfak Dostları Derneği ve ARIT American Research Institute in Turkey üyesidir. 

2003 yılında yazdığı Lale Devri’ni anlatan “Gölgemi Bıraktım Lale Bahçelerinde” romanından sonra 2007 yılında yayınlanan ikinci romanı “Cariye” 18.yüzyılda Osmanlı Sarayı hareminde geçmektedir. Mayıs 2009 tarihinde çıkan son romanı “Fiyonklu İstanbul Dürbünü”nde İstanbul'un yakın tarihi giysilerle hatırlanmaktadır.
Prof. Dr. Gül İrepoğlu, roman çalışmalarını sürdürmekte, yurt içinde ve dışında konferanslar vermektedir.