Başkan Toçoğlu, ADASU Genel Müdürüyle birlikte Sapanca Gölü'nde inceleme

Konu ile ilgili Başkan Toçoğlu’na bilgiler veren ADASU Genel Müdürü Rüstem Keleş; Sapanca Gölü’ndeki su seviyesinin yükselmesine bağlı olarak kolektörde sorunlar ortaya çıktığını, bunun sonucunda kolektör toplayıcı hatlarının mevcut su kotunun altında kaldığını, bu nedenle de göl suyunun sızma yoluyla toplayıcı hatlara dolduğunu ve bununda hat kapasitesini büyük oranda zorladığını söyledi. Rüstem Keleş, sorunun giderilmesi için geçen yıl terfi merkezlerine ilave pompa monte ettiklerini ve hatların çekme kapasitesini yükselttiklerini, bunun da sorunu hafiflettiğini ancak bu yıl yağışların ve göl su seviyesinin 32 metre civarlarında seyretmesi sonucu problemin yeniden ortaya çıktığını söyledi.

 

Gerekeni hemen yapın talimatı

Çözüm konusunda çok net talimat veren Başkan Toçoğlu, “Bu problemin en kısa sürede çözülmesini istiyorum. Göl bizim için çok önemli. Hiçbir şekilde gölün kirlenmesine müsaade etmem” diyerek Genel Müdüre, ‘ne gerekiyorsa yapın ama sorunu çözün’ talimatı verdi. Bunun üzerine ADASU Genel Müdürü Rüstem Keleş, teknik ekiplerle konu üzerinde hassasiyetle çalıştıklarını, Sakarya’nın su sıkıntısı çekmemesi için Sapanca Gölü su seviyesinin maksimum düzeyde tutulmasının zorunlu olduğunu buna rağmen sorunlu toplayıcı hatların tespit edilerek su girişinin iptal edileceğini ve bunun da sorunu büyük ölçüde gidereceğini söyledi. Rüstem Keleş, bu konuda da ayrıca kamuoyuna gerekli bilgilendirme yapılacağını ifade etti.

 

Kaçak dolgu kaldırılıyor

Göle yapılan dolgu konusunda da Başkan Toçoğlu’na bilgi veren ADASU Genel Müdürü Rüstem Keleş, Sapanca Belediyesi’nin müracaatı üzerine Sapanca Gölü Çevre Düzeni Planı’na aykırı olmamak koşuluyla, kolektör servis yolu yapımı başlatıldığını ifade etti. Ancak bu çalışmanın dışında kaçak bir dolgu tespit ettiklerini bununla ilgili olarak ta gerekli bütün prosedürlerin yerine getirildiğini ve bugün itibariyle bu kaçak kısmın kaldırılmaya başlandığını söyledi.