Büyükşehir Akademi Dursun Gürlek’in “Kültür Söyleşileri” dersi ile devam etti. Gürlek “Her kelime kültür hazinesine açılan bir kapıdır o hazineye gireceksin. Biz artık maalesef kelime yerine sözcük diyoruz ve bunun gibi değişen birçok değerimiz var” dedi.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı tarafından düzenlenen Büyükşehir Akademi’de dersler devam ediyor. Tarihi Alicanlar Konağında gerçekleştirilen “Kültür Söyleşileri” dersinde Dursun Gürlek dilimizde değişen kelimelere vurgu yaptı.

“Sözcüğün basitliği ve kelamın değeri tartışılamaz”
Dursun Gürlek “Bize ait kelimeleri unutturmamak görevimiz olmalıdır. Kelimenin ayrı bir anlamı daha vardır Kuran’ın bir diğer adı Kelam-ı Kadim’dir yani; Allah’ın kelamı anlamına gelir. Bu derin manadan sonra sözcüğün basitliği ve kelamın değeri tartışılamaz. Bunun gibi birçok örnek vardır ve artık anlamı böylesine güzel ve derin kelimeler yerine daha basit bir dil kullanmayı tercih ediyoruz. Bu yüzden eskiden söylenen bazı kelamlara da anlam katamadığımızdan anlayamıyoruz. Sadakanın ömrü uzatacağını söyleriz fakat orada anlatılmak istenen ömrü güzelleştirip bereketlendirdiğidir. Anadolu’da önceden bir iş yapılırken teberrüken yapıyorum denilirdi yani bereket olsun, mutlu olunsun anlamında. Böyle derin manalı kelime hazinemiz varken basit anlamlı sözcükleri kullanmak düştüğümüz en büyük hatalardan biridir” ifadelerinde bulundu.