Büyükşehir Belediyesi ünlü yazar Nabi Yağcı'yı Sakaryalılarla buluşturdu

Söyleşide Nabi Yağcı, geçmişten günümüze bakıldığında farklı düşüncedeki insanların bir arada sürtüşme olmadan yaşamayı başardığını belirtti. Yağcı “Üzerinde yaşadığımız Anadolu toprakları, tarih boyunca birçok ulusa ev sahipliği yapmış, üç farklı dine mensup insanları üzerinde barındırmıştır. Türk’ten Kürt’te, Ermeni’den Süryani’ye kadar çeşitli milletler Anadolu topraklarında kavgasız, gürültüsüz uzlaşma içinde yaşamışlardır. Demokrasi söylemlerinden yoksun olan bu insanlar tarihte nasıl bir arada yaşamayı bilmişlerse, günümüzde de demokratikliğin savunulduğu bir topraklarda uzlaşma için bir arada yaşamayı başarmanın zor olmayacağı düşüncesindeyim. Bunun formülü karşılıklı saygı, hoşgörü ve düşünce özgürlüğünden geçer” dedi.

 

Bakış açısı önemli

Karşılıklı uzlaşmada bakış açısının çok önemli olduğunu belirten Yağcı “Herkesin birbirine karşı saygılı olması ve herkesin hakkını kendi hakkını savunduğu ölçüde savunması durumunda uzlaşmanın kendiliğinden zorlamadan sağlanacağını düşünüyorum. Şunu çok iyi kavramalıyız. Sorunu yok saymak, sorunu ortadan kaldırmaz. Bunun için sorun olarak nitelendirdiğimiz durumları, bakış açımızı değiştirdiğimizde sorun olarak görmeyebiliriz. Kimilerinin sorun olarak gördüğü Kürt ve Türk olayını da, şahsım adına söyleyeyim bakış açısı ile alakalı bir durum olarak nitelendiriyorum” dedi.

Sivil anayasaya hakkında düşüncelerini de belirten Nabi Yağcı, yeni anayasanın demokratikleşme sürecinde önemli bir aşama olduğunu belirtti. Yağcı “Sivil anayasa ile demokratikleşme adına önemli adımlar atılıyor ve sivilleşme adına önemli mesafeler alınıyor” dedi.