Büyükşehir Belediyesi Nisan Kültür Sanat Etkinlikleri İslam ve Batı paneli ile devam etti. Özşahin, “Tarihi ele aldığımızda çıkar ve stratejik gelişmeler kimliklerin gelişmesinde büyük rol oynamaktadır. Ama şöyle bir durum var ki Babil ve Endülüs Devletleri, beraberliklerini ve işbirliklerini bizlere yansıtmıştır” dedi.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı Nisan Kültür Sanat Etkinlikleri ‘İslam ve Batı’ paneli ile devam etti. AKM’de düzenlenen etkinliğe Sabahattin Zaim Üniversitesi’nden Prof. Dr. Özcan Hıdır, Necmettin Erbakan Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. M. Cüneyt Özşahin ve Yazar Ercan Yıldırım katıldı. Programda İslam ve Batı arasındaki ilişkiler değerlendirildi. Programın moderatörlüğünü Ercan Yıldırım yaptı.

Arka plan etkisi
Prof. Dr. Özcan Hıdır, “Batı denildiği zaman coğrafi bir ayrımdan mı söz ediyoruz yoksa dini bir ayrımdan mı bunları ele almak zorundayız. Fransız ihtilaline kadar Doğu-Batı ayrımı çok fazla yoktu. Avrupa-Batının dinî ve fikrî zihin kodlarının oluşumunda etkili olmuş şahsiyetlerin pek çoğunun İslamofobik-Türkofobik olmalarının, bu fikirleri işleyen kitaplar kaleme almalarının, günümüzdeki bu akımın yükselişinde önemli bir arka plan etkisine sahip olduğu yadsınamaz bir gerçektir” ifadelerinde bulundu.

Ben ve öteki
Öğretim Üyesi Dr. Cüneyt Özşahin, “Bugün Batı dediğimiz coğrafya Avrupa ve Amerika kıtasını içinde kapsamaktadır. Bir kimliğin oluşması ve ‘ben’ olabilmesi için ‘ben ve öteki’ olmalıdır. 16. yüzyıldan itibaren Müslümanlık ve Türklük dedikten sonra Batı merkezi İslam’a karşı nasıl bakıyor bunu ele almalıyız. Osmanlı döneminde diplomasi çok geç başlayan bir süreç olmuştur. Tarihi ele aldığımızda çıkar ve stratejik gelişmeler kimliklerin gelişmesinde büyük rol oynamaktadır. Ama şöyle bir durum var ki Babil ve Endülüs Devletleri, beraberliklerini ve işbirliklerini bizlere yansıtmıştır. İslam ve Batı her zaman bir çatışma halinde olmamıştır” sözlerine yer verdi.