Söğütlü Çok Programlı Anadolu Lisesi öğrencileri SASKİ tarafından şehre kazandırılan ADASU HES ve Hızırilyas Su Yönetim Merkezi’ni ziyaret etti. Tesislerin hayallerinin ötesinde olduğunu söyleyen Elektrik Bölümü Öğrencisi Serkan Can Tumbaş, “Bizim hayal gücümüze sığdıramadıklarımızı SASKİ yıllar önce inşa etmiş” dedi.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) tarafından düzenlenen tesis gezileri hız kesmeden devam ediyor. Bu kapsamda Söğütlü Çok Programlı Anadolu Lisesi öğrencileri ADASU HES ve Hızırilyas Su Yönetim Merkezi'ne bir gezi gerçekleştirdiler. Gezide öğrencilere suyun gücünden yararlanılarak enerji üretimi ve ADASU HES’in faydaları, Sapanca Gölü’nden alınan suyun hangi aşamalardan geçerek musluklara ulaştırıldığı ve içmesuyu kalitesiyle ilgili uzman SASKİ personelleri tarafından bilgiler verildi.

Modern ve düzenli tesislerMerak ettikleri soruların cevaplarını aldıklarını belirten Elektrik Öğretmeni Bülent Özkanlı, “Tesisler gayet modern, düzenli ve en önemlisi son teknolojiye sahip. Öğrencilerimiz belki de hayatlarında ilk defa bir hidroelektrik santrali gördüler. Onlar için heyecanlı bir deneyim olduğunu düşünüyorum. Bizim de bu konular hakkında az çok bilgimiz vardı ama içeride bu derece ileri seviyede bir çalışma olduğunu hiç tahmin etmiyordum. Biz de en az öğrenciler kadar bilgi sahibi olduk. Tesislerde çalışan arkadaşlar bizimle çok güzel ilgilendiler. Bu tarz gezileri düzenleyerek geleceğimiz olan öğrencilerimizin bilgilendirmesine katkı sunan SASKİ’ye teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Görerek öğrenmek daha etkiliSASKİ’nin şehre kazandırdığı tesislerin hayallerinin ötesinde olduğunu vurgulayan Elektrik Bölümü Öğrencisi Serkan Can Tumbaş, “İlk defa böyle tesisleri gezme imkânı bulduk. İçtiğimiz suyun nasıl arıtıldığını ve kullandığımız elektriğin nasıl üretildiğini yerinde ve bu işin uzmanları tarafından öğrendik. Bu bizim için çok güzel bir deneyim oldu. Derslerde öğreniyorduk fakat bunlar hayalimizde pek oturmuyordu. Görerek öğrenmek daha farklı etkilere sahip oluyor. Bizim hayal gücümüze sığdıramadıklarımızı SASKİ yıllar önce inşa etmiş” ifadelerini kullandı.

Çeşme suyunu herkese tavsiye edeceğimElektirik öğretmeni Akın Cural ' Tesislerin hepsi üst düzeyde. ADASU HES'in Türkiye’de bir ilk olması etkileyici. 16 bin konuta elektrik üretmesinin yanı sıra nehirdeki çöpleri tutarak onların temizlenmesini sağlıyor. HES’lerin ülkemize önemli katkıları olduğunu düşünüyorum. Bu tesis gezisi bizim için çok faydalı oldu. Derste ne kadar anlatsak da yerinde öğrenmelerinin onlar için daha akılda kalıcı olacağına inanıyorum. Ben doğma büyüme Sakaryalıyım. Kendimi bildim bileli suyumu çeşmeden içiyorum. SASKİ'nin yapmış olduğu bu yatırımları ve bu tesisleri gezdikten sonra çeşme suyunu herkese tavsiye edeceğim.”