Göl'e Özel Hükümler Geliyor

Türkiye’deki en kapsamlı çalışma
Toplantıda konuşan İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyelerinden Prof. Dr Meriç Albay, Projenin Türkiye’de bir ilk olduğunu belirterek, “Türkiye’de bugüne kadar hiçbir havza üzerinde bu kadar kapsamlı bir çalışma gerçekleştirilmedi. Bu çalışma, bundan sonra içme ve kullanma suyu havzalarında gerçekleştirilecek tüm çalışmaların altyapısını oluşturacak bir çalışma. Geçmiş yıllarda gerçekleştirilmiş olan hatalı otoyol güzergâhlarına ve sanayi bölgelerine rağmen ADASU Genel Müdürlüğü kendi imkânlarıyla gerçekleştirdiği yatırımlarla Sapanca Gölü’nü büyük bir hassasiyetle korumayı başarmıştır. Fakat Sapanca Gölü gerek doğası gerek teknik özellikleri ve gerekse uzun yıllar korunabilmesi açısından tüm kurumların elini uzatması gereken bir havzadır” dedi.  

Özel hükümler getirilecek
TÜBİTAK Proje Yöneticisi Dr. Kemal Güneş, gerçekleştirilen toplantının son toplantı olduğunu ve toplantıdan çıkan kararların bundan sonra yapılacak çalışmalara altlık oluşturacağını ve özel hüküm belirleme çalışmalarının bu kararların üzerine inşa edileceğini söyledi. Oluşturulacak Havza Koruma eylem planlarının bu çalışmanın sonuçlarına göre belirleneceğini kaydeden Dr. Güneş, sonuç olarak kararları şu şekilde özetledi.

 

Sonuç bildirgesi açıklandı

Toplantıdan çıkan sonuca göre, göl havzasında şimdiye kadar yapılan en kapsamlı çalışma olması sebebiyle bundan sonraki dönemde Sapanca Gölü’nde özel hüküm belirlenmesi için çalışmalar yapılması kararı alındı. İçme ve kullanma suyu rezervuarlarının ve benzeri su kaynaklarının kirliliğe karşı korunmasına, kaynağın ve havzasının özelliklerinin bilimsel çalışmalar ile değerlendirilerek, koruma alanlarının ve koruma esaslarının belirlenmesine yönelik çalışmaların bütününü özel hüküm olarak kabul edilmesi kararı verildi.  Karayollarından kaynaklanan atık suların giderimi için pilot olarak yapılan “yapay sulak alan projesinin” belirlenen noktalara yapılarak genele yayılması benimsenmiştir. Havzanın kirlenmesine sebep kirletici kaynaklar belirlenmiş; Küçük yerleşimlerden kaynaklanan kirleticilerin önlenmesi için hazırlanan önlemler hayata geçirilecektir. Derelerden gelebilecek kirliliğin minimum seviyeye çekilmesi için belirlenen çalışmalar yapılacaktır. Tarım yapılan bölgelerde gübre ve ilaç kullanımından kaynaklanan kirliliğin önlenmesi için çeşitli önlemler alınacaktır. Göl içinde su kalitesinin takibi, Göldeki bakteriyolojik kirliliğin izlenmesi için çalışmalara devam edilecektir. Sonuçlara göre acil önlem gerektiren ve uzun dönem önlem paketleri hayata geçirilecektir. Yapılacak bu çalışmalar iki ilin Su ve Kanalizasyon İdareleri (ADASU ve İSU) ile Çevre ve Orman Bakanlığının desteği ile yapılacak projelerle hayata geçirilecektir. Toplantının ardından Çevre ve Orman Bakanlığı Su ve Toprak Yönetimi Daire Başkanı Ahmet Yakut, Prof. Dr. Meriç Albay ve Dr. Kemal Güneş toplantıya ilişkin bir değerlendirmede bulunmak üzere ADASU Genel Müdürü Rüstem Keleş’i makamında ziyaret etiler.