Büyükşehir Akademi Prof. Dr. Mehmet Yaşar Ertaş’ın “Evliya Çelebi’nin İzinde” dersi ile devam etti. Ertaş “Evliya Çelebi, serhat bölgelerini çok iyi bildiği için ona ‘Serhat Korsanı’ derlerdi. Bütün düşman bölgelerini şehir şehir kasaba kasaba aklına kazımıştır” dedi.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı tarafından düzenlenen Büyükşehir Akademi’de dersler devam ediyor. Alicanlar Konağı’nda gerçekleştirilen Prof. Dr. Mehmet Yaşar Ertaş’ın  “Evliya Çelebi’nin İzinde” konulu dersi ile tarihe ve Evliya Çelebi’ye ilgi duyan öğrencilere Evliya Çelebi’yi yakından tanıma fırsatı buldu.

Serhat Korsanı Evliya Çelebi
Ertaş “Vasvar Antlaşmasından sonra bu antlaşmanın güçlendirilmesi için Osmanlı tarafından bir elçi heyeti gönderiliyor. Kara Mehmet Paşa’nın öncülük ettiği bu heyete bölgeye hakim olduğu için Evliya Çelebi’de katılıyor. Bu gibi yolculuklara genelde coğrafyaya hakim olduğu için Evliya Çelebi’de katılırdı. Evliya Çelebi’nin en renkli seyahati Viyana seyahatidir ve bu seyahatin Evliya’nin fikirlerini etkilediğini bile düşünürüm. Evliya Çelebi Viyana gezisini bir gezi anısı olarak tutmadı ve yazdığı seyahatnamede bir takım küçük eleştirileri de vardı. Çelebi Mısır’a gittikten sonra Alman’larla mücadele etmek için artık geç kaldıklarını belirtmiştir. Son olarak Çelebi seyahatnamesinde çeşitli kelime oyunları yapmıştır ve Evliyalar genel olarak böyle kelime oyunlarını severler” ifadelerini kullandı.