Büyükşehir Meclisi’nden ortak kınama

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Aralık Ayı Olağan Meclis Toplantısı’nda ABD Başkanı Trump’ın Kudüs kararı kınandı. Meclis başlarken ortak bir metinle kınama yayınlayacaklarını ifade eden Başkan Toçoğlu, Kudüs’te yaşananlar için dünya barışına katkı sağlayacak bir çözüm bulunması temennisinde bulundu. AK Parti ve MHP gruplarının ortak bildirisiyle yayınlanan kınama mesajını AK Parti Grup Başkanvekili Ali Kasım Aksoy okudu.

Büyükşehir Meclisi’nin ABD’nin Kudüs kararını kınama mesajı;
Çevresi mübarek kılınan ilk kıblemiz Mescid-i Aksa’nın bulunduğu, Peygamberimizin miraca yükseltildiği Kudüs, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun 1947 ve 1967 yıllarında aldığı kararlara rağmen 1980 yılında İsrail’in sözde başkenti ilan edilmiş ve bu karar uluslararası toplum nezdinde hiçbir şekilde kabul görmemiştir.

Bugün çatışmanın, şiddetin, acıların ve zulmün eksik olmadığı Ortadoğu coğrafyasında, barışa belki de en çok ihtiyaç duyulan dönemde ABD Başkanı Trump, Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıdıklarını, Tel-Aviv’de bulunan büyükelçiliklerini buraya taşıyacaklarını ilan etmiştir.

Bu apaçık bir şekilde hukuku tanımayarak yıllardan beri süre gelen İsrail’in Filistin işgalini meşrulaştırmak için atılan bir adımdır.

Bu kararla üç semavi dine sahip insanların kutsal saydığı, barışın ve esenliğin simgesi olan Kudüs’ün kutsiyeti çiğnenmektedir.

Bölgenin istikrarı Kudüs’ün statüsü ile doğrudan ilgilidir ve dünya geneli için hayati bir konumda bulunmaktadır.

Sorumsuz bir şekilde alınan bu karar hiç şüphesiz Ortadoğu’da yeni çatışmalara neden olacaktır.

İsrail’in Kudüs’ü, özgür Filistin’i tehdit eden uygulamaları nasıl hiçbir zaman kabul görmemişse ABD Başkanı Trump’ın bu kararı da evrensel insanlık vicdanında hükümsüzdür. Peygamberler şehri Kudüs’ün korunması sorumluluğu sadece Müslümanlara değil tüm insanlığa aittir.

Büyükşehir Belediye Meclisi olarak uluslararası camia ve Müslümanların vicdanında yok hükmünde olan ABD’nin bu konudaki dış politikasını ve Başkan Trump’ın kararlarını şiddetle kınıyor, başkenti Doğu Kudüs olmak üzere 1967 yılındaki sınırlarına sahip bağımsız bir Filistin Devleti’ni destekliyoruz.