Büyükşehir Belediyesi kültür etkinlikleri kapsamında AKM’de gerçekleştirilen ‘Çekiç ile Örs Arasında Mehmet Akif’ isimli panelde İstiklal Şairi Mehmet Akif Ersoy konuşuldu.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Mart Kültür Etkinlikleri ‘Çekiç İle Örs Arasında Mehmet Akif’ adlı panel ile devam etti. Türkiye’nin tanıdığı değerlerden biri olan yazar Prof. Dr. İsmail Güleç ve Prof. Dr. Ahmed Güner Sayar panele konuşmacı olarak katıldı. Yazarlar, İstiklal Şairi Mehmet Akif Ersoy’u anlattı. Programda İstiklal Marşı, tarihte Türk edebiyatı ve Cumhuriyet’in mimarları konuşuldu. Programa katılan Büyükşehir’in bürokratları, konuşmacılara teşekkür ederek hediye takdiminde bulundu.

“Halkın dertlerini yazılarında işledi”

Prof. Dr. Ahmed Sayar, Mehmet Akif’in İslamiyet’in hâkim olması ve Türk medeniyetinin gelecek nesillere aktarılması için mücadele ettiğini belirterek,  “Mehmet Akif halkın dertleriyle dertlenen biriydi. Halkın dertlerini yazılarında da işliyor. Akif ittihatçı olduğu dönemde ittihat yeminini ona kabul ettirmek için yemini değiştiriyorlar. Bulunduğu dönemde Akif İslamiyet’in kötüye gittiğini ve küçüldüğünü görüyor. Sonrasında Kur’an tefsirine başlıyor ve açıklamalarda bulunuyor. Aynı zamanda Mehmet Akif dönemin istihbarat başkanı Kuşçubaşı Eşref ile de birlikte çalışıyor. O dönemlerde hükümetin çöktüğünü ve toprak kayıplarını üzülerek görüyor” dedi.

“Büyük şairdi, kurtuluşun manevi lideri Akif”

İsmail Güleç ise ‘büyük şair’ ifadesinin Akif için yetersiz kaldığını ve O’nu anlamak için kitapların yetersiz olduğunu vurgulayarak, “O her zaman önce vatan her zaman vatan diyen bir adamdı. Kurtuluş savaşının manevi lideri Mehmet Akif Ersoy’dur. Akif’in büyüklüğü kendini bu savaşa adamasından geliyor. Temizliği ve dürüstlüğüyle bu dünyaya fazla olan bir kişiliği vardı. Siyaseti sevmez ve dürüstlüğünden dolayı beceremezdi. Bugün Akif’i ve yazdığı İstiklal Marşı’nı anlamak ve anlatmakta eğitim kitaplarımız maalesef eksik kalıyor. Bizim yarınlarımızı İstiklal Marşı’nı anlayan nesillerimiz kurtaracak. Mehmet Akif gerçekten milli bir şairdir. Büyük şair kelimesi onun İçin yetersiz kalır” diye konuştu.