17 Ağustos 1999 tarihinde meydana gelen ve yüzyılın felaketi olarak nitelendirilen 7.4 şiddetindeki depremin 20. yıl dönümü vesilesiyle 15 Temmuz Demokrasi Meydanında konuşan Başkan Yüce, “Tüm doğal afetler için, tüm kurumlarımızla, halkımızla koordineli çalışarak bir daha aynı acıların yaşanmaması için çabalayacağız. Afetler konusunda tahammülümüz yok. Yaralanmamak için çaba sarf edeceğiz. Bugün burada kayıplarımızı anıyoruz. Allah bizlere bir daha o günleri yaşatmasın” dedi.

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 17 Ağustos 1999 Depremi anma etkinlikleri kapsamında 15 Temmuz Demokrasi Meydanında ki programa katıldı. Depremde hayatını kaybeden şehitlere Allah’tan rahmet dileyerek başlayan Ekrem Yüce, Bugün burada kayıplarımızı anıyoruz. Allah bizlere bir daha o günleri yaşatmasın. Karanlığı yaşatmasın. Tüm deprem şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Allah mekânlarını cennet eylesin.” İtfaiye, Kızılay, AFAD ve İl Sağlık Müdürlüğü programda yerlerini aldı. Demokrasi Meydanında ki Programa Vali Ahmet Hamdi Nayir, SAÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Savaşan, SUBÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, Adapazarı Belediye Başkanı Mutlu Işıksu, Erenler Belediye Başkanı Fevzi Kılıç, Siyasi Partilerin Temsilcileri, kamu kurum ve kuruluş yetkilileri, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, basın mensupları ve vatandaşlar katıldı.

Deprem değil bina öldürür
Vatandaşlarımızın aynı acıları tekrar yaşamaması için çalışmaların yapıldığını anlatan Başkan Ekrem Yüce, “Binlerce vatandaşımızı kaybettiğimiz 17 Ağustos depreminin üzerinden tam 20 yıl geçti. Kaybettiklerimizin hüznünü yüreğimizde hissediyoruz. O gecenin acısını hala en derinden taşıyorum, çünkü o dönem bende Erenler Belediye Başkanı idim ve benimde evim yıkıldı. Bunun bir daha yaşanmaması için var gücümüzle çalışmalıyız. Yaraları sararız. Ama hedefimiz yara sarmak değil, yaralanmamak olmalı. Deprem öldürmez, bina öldürür. 20 yıldır aynı acıları yaşamamak için birçok tedbir alındı. Alınmaya devam ediyor. Belediyemizin de bu konuda çalışmaları mevcut. Öncelikle Sakarya’da yatay mimarinin daha da hâkim olması için çok önemli çalışmalar başlattık. Bu anlamda şehrimiz ülkemize örnek bir şehir olması için hem Belediyemiz hem şahsım bu konuda her türlü desteği verecektir” dedi.

Koordineli bir şekilde çalışacağız
Açıklamalarına devam eden Başkan Yüce, “Sakarya Afet Yönetim merkezi projemizi çok önemsiyoruz. Çalışmalara başladık. İnşallah en kısa sürede merkezimizi kuracağız. Burada çeşitli afet eğitim sahaları bulunacak. Amacımız hemşerilerimizin afetler konusunda bilinçlenmesini sağlayarak, afetlerin en az kayıpla atlatılmasını sağlamak. Kuracağımız merkezde afetlere karşı hazırlıklı olmak için uygulama odaları bulunacak. Teknolojiden de faydalanacağız. Artırılmış gerçeklik gözlükleri ile uygulamalı olarak afet anını yaşayarak, yapılması gerekenlerin eğitimini vereceğiz. Tüm doğal afetler için, tüm kurumlarımızla, halkımızla koordineli çalışarak bir daha aynı acıların yaşanmaması için çabalayacağız. Afetler konusunda tahammülümüz yok. Yaralanmamak için çaba sarf edeceğiz. Bugün burada kayıplarımızı anıyoruz. Allah bizlere bir daha o günleri yaşatmasın. Karanlığı yaşatmasın. Tüm deprem şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Allah mekânlarını cennet eylesin...” dedi.

Ders çıkarmamız gerekiyor
Vali Ahmet Hamdi Nayir, “Her şehrin bir hafızası vardır. Şehirler de insanlar gibi hafızlarında acı-tatlı anılarını muhafaza ediyorlar. Sakarya’mızda da yaşanan depremlerin her biri o şehir hafızasında bir anı olarak, acı hatıralar olarak kaldı. Alınması gereken dersler alınmış, yapılması gerekenler yapılmış, tedbirler oluşturulmuşsa biz bunlardan ders almışız demektir. ‘Tarih tekerrürden ibarettir’ derler. Eğer biz ders almıyorsak, tarihteki olayları tekerrür edecek şekilde tekrar tekrar yaşamak zorunda kalacağız demektir. Bunlardan ders alarak geleceğe daha iyi hazırlanıp insanımız için daha güzelini yapma gayreti içerisinde olmalıyız. Bu hususta gayret gösteren bütün arkadaşlarımızı, bütün özel ve yerel kurumlarımızı, merkezi kurumlarımızı ve sivil toplum kuruluşlarımızı tebrik etmek istiyorum. Asrın felaketinde vermiş olduğumuz bütün kayıpları, deprem Şehitlerimizi rahmetle anıyoruz, geride kalan yakınlarına baş sağlığı diliyoruz. Görev yapmış olduğumuz yerlerde hala depremin travmasını yaşayan insanlarla karşılaştıkça, nasıl bir sıkıntı olduğunu daha da derinden hissedebiliyoruz” dedi.