Büyükşehir Belediyesi ulaşımda yeni bir projeyi hayata geçiriyor. Pehlivan, “Yeni sistem ile istenilen iki veya daha fazla nokta arasındaki ortalama seyahat süresini, ortalama hız ölçümünü ve trafik yoğunluk ölçümünü anlık olarak gerçekleştireceğiz. Mobil platformlar ve değişken mesaj sistemleri ile sürücülerle anlık paylaşım yapabileceğiz. Bu veriler ışığında hem anlık hem de geleceğe dönük sağlıklı bir trafik planı yapabileceğiz” dedi.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi şehir içi trafiğine büyük katkı sunacak yeni bir projeyi daha hayata geçiriyor. Akıllı Şehir Sakarya vizyonuyla başlatılan Akıllı Trafik Yönetim Sisteminin bir parçası olarak şehir merkezinde 70 adet trafik ölçüm ve analiz sistemi kurulumu gerçekleştiriliyor.

Çok yönlü sistem
Yeni sistem hakkında açıklamalarda bulunan Trafik Şube Müdürü Murat Pehlivan, “Faaliyete geçirmeyi planladığımız bu sistem ile istenilen iki veya daha fazla nokta arasındaki ortalama seyahat süresini, ortalama hız ölçümünü ve trafik yoğunluk ölçümünü anlık olarak gerçekleştireceğiz. Mobil platformlar ve değişken mesaj sistemleri ile sürücülerle anlık paylaşım yapabileceğiz. Sistemimiz sayesinde her araç bizim için bir trafik verisi oluşturacak ve bu veriler ışığında hem anlık hem de geleceğe dönük sağlıklı bir trafik planı yapabileceğiz” açıklamalarına yer verdi.

Sistem nasıl çalışıyor?
Sistem çalışmasını tanıtan Pehlivan, “RFID tabanlı Trafik Ölçüm Sistemi, en az 2 noktaya kurulmak sureti ile bu noktalardan geçen HGS-OGS etiketlerini tespit ederek eşleşmektedir. Her iki noktadan geçerek tespit edilen araçlar üzerinden ortalama seyahat süresi ve trafik yoğunluğu hesaplanmaktadır. Gerçekleştireceğimiz uygulamaların benzer çalışmaları ülkemizde mevcut fakat o sistemlerin Bluetooth tabanlı olması, örnekleme oranları ve analiz verimliliği bakımından bizim kurduğumuz HGS-OGS tabanlı sisteme göre dezavantajlı kalıyor” sözlerine yer verdi.

Hayırlı olsun
Pehlivan, “Sakarya’nın Ankara-İstanbul gibi önemli otoyolların geçiş güzergâhında olması, ilimizdeki HGS-OGS etiketlerinin kullanılma oranında büyük bir artış sağlamıştır. Bu husus, bahse konu olan avantajlı sistemi seçmemizde ki en önemli etkenlerden olmuştur. Bu sayede bizlere hassas örneklemeyle veri analizi yapma ve vatandaşlarımıza doğru bilgileri sunma imkânı sağlayacaktır. Montajı yapılan sistemleri inşallah en kısa sürede hemşehrililerimizin hizmetine sunacağız. Şehrimize hayırlı ve uğurlu olsun” ifadelerinde bulundu.