Tatilinizi Günlükle Paylaşabilirsiniz

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Aile ve Çocuk Hizmetleri Şube Müdürü Psikolog Betül Karapınar, yarıyıl tatiline hazırlanan öğrenci ve velilere tatilde verimli zaman geçirmeleri gerektiğini hatırlattı. Psikolog Karapınar, “Karne döneminde öğrenciler, ailesi ve çevresi tarafından değerlendirilecek olmanın kaygısını ve heyecanını yaşarlar. Eve kötü notlarla gelen öğrencinin çevresinden aldığı geri bildirimler, çocuğun özgüvenin yitirmesi gibi olumsuz sonuçlara yol açar. Bu nedenle karne döneminde ailenin yaklaşımı çocukların psikolojik yaşantısında önemli yer tutmaktadır” diye konuştu.

Çocuğun Gerçekte Neye İhtiyacı Var?
Karnenin, gerçekte öğrencinin neye ihtiyacı olduğunu belirleyen bir belge olduğunun altını çizen Karapınar, “Karneyi değerlendirirken, çocuğun özellikleri dikkate alınmalıdır. Çocuk, diğerleri ile kıyaslamaya tabi tutulmamalıdır. Aile okul döneminde çocuğuna gösterdiği yaklaşımları ve kendisini de sorgulamadır. Çocuğu kötü ders notlarından dolayı, tehdit edip sevdiği şeylerden kısıtlama, aşağılama ve yaralayıcı sözler psikolojisinde iz bırakacak tepkilerden kaçınılmalıdır” ifadelerini kullandı.

Günlük Tutulabilir
Öğrencilerin tatil dönemini verimli geçirmeleri için önerilerde bulunan Karapınar, “Tatil boyunca gezilen yerleri anlatan günlükler tutulabilir. Bu sayede öğrencilerin konuşma, yazma ve kendilerini ifade edebilme kabiliyetleri de gelişecektir. Aileler ile keyifli vakit geçirerek zekâ geliştirici oyunlar oynanabilir. Tüm program içerisinde karnelerde düşük gelen notları yükseltmek için genel tekrarlar yapılmalıdır. Geçmiş konularda yapacakları tekrarlar gelecek dönemdeki konuları daha kolay anlamalarına sağlayıp, daha yüksek notlar almalarını sağlayacaktır” dedi.