Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen ‘Geçmişte Kendini Aramak, Tarihte Kendini Bulmak’ konferansında konuşan Prof. Dr. Fazlıoğlu, “Tarih tamamen bir geçmiş meselesi olarak görülemez. Tarih geleceğin idrakidir. Gelecek, tarihi hafızayı örgütleyerek inşa edilir” dedi.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı Nisan Kültür Sanat Etkinlikleri, ‘Geçmişte Kendini Aramak, Tarihte Kendini Bulmak’ konulu konferans ile devam etti. Adapazarı Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen programa konuşmacı olarak katılan İstanbul Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. İhsan Fazlıoğlu, gelecek inşasında tarih ile kurulan ilişkiyle ilgili açıklamalarda bulundu.

Tarih Geleceğin İdrakidir
İhsan Fazlıoğlu, “Tarih denince insanların zihninde geçmiş canlanır. Geçmiş dediğimiz kavram sadece insana özgü değildir, maddelerin de bir geçmişi vardır. Tarih tamamen bir geçmiş meselesi olarak görülemez. Tarih geleceğin idrakidir. Çünkü idrak geçmiş üzerinden geleceğe akan bir süreçtir. Tarih geçmiş ile geleceğin karşılaşmasıdır. Camiler, hanlar, hamamlar tarih hafızamızın kurumlarıdır. Tarih ve bu eserlere ilişkin kavramlar bize hep istikbali, geleceği işaret eden eserlerdir” diye konuştu.

Üretim, kurgu ve öngörü
Gelecek inşasının tarihsel hafızanın örgütlenmesiyle gerçekleşebileceğine vurgu yapan Fazlıoğlu, “Geleceği inşa etmek; geleceği üretmek, geleceği kurgulamak ve geleceği öngörebilmektir. Geçmişte kalırsanız kendinizi kaybedersiniz. Herhangi bir gelecek inşasında fikrin yoksa bir gelecek öngörün yoksa tarih ile uğraştığın zaman kendini kaybedersin. Tarih, düşünceye derinlik verir. Derinlik ise cisimlerle ortaya çıkar. Tarih, insan düşüncesinin boyutudur” dedi. Programın tamamlanmasının ardından Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı İbrahim Aktürk, Prof. Dr. İhsan Fazlıoğlu’na teşekkür ederek hediye takdim etti. Ardından sevenleriyle bir araya gelen İhsan Fazlıoğlu, günü anısına kitaplarını imzaladı.