Parkomat Sistemi Kuruluyor

Otoparklar merkezi olarak yönetilecek

Sistem hakkında da bilgiler veren Fatih Turan, “Yapılacak çalışmada yap-işlet-devret modeli uygulanacak. Yani belediyemize ek bir mali yük gelmeyecek. Öncelikli olarak şehrin ana arterlerinde trafik sayımları, trafik sirkülasyonları ve kavşak düzenleme projeleri yapılacak. Trafik akışını engellemeyecek tarzda yol kenarındaki parklanmalara izin verilecek. Park yerlerinde ücret ödeme self servis olarak yapılacak. Biz kent merkezindeki otopark yapılanmasını merkezi olarak yönetmeyi planlıyoruz. Yani yol dışındaki özel otoparklarla entegre çalışılacak. Kısa süreli işler için ana arterler üzerindeki parklaşmayı tamamen engellemek yerine disipline etmeyi amaçlıyoruz. Kurulduktan 5 yıl sonra sistem tamamen belediyemize devredilecek. Dünyanın bütün gelişmiş ülkelerinde yol üstü parklanma bu tip parkomat sistemi ile gerçekleştiriliyor” diye konuştu.

 

Bozuk para ve Kart 54 ile çalışacak

Sistemin 4 ay içerisinde kurulacağını sözlerine ekleyen Fatih Turan, “İhale kapsamında 120 adet parkomat kurulacak. Cihazlar güneş enerjisi ile çalışacak. Yani yol üzerinde herhangi bir kazı ve kablolama çalışması yapılmayacak. Cihazların tamamı bozuk para ve Kart 54 ile çalışacaklar. Tabi Kart 54 ile ücret ödeme nakit ödemeye göre biraz daha düşük olacak. Bununla da Kart 54’ü yaygınlaştırmayı ve cazip hale getirmeyi planlıyoruz. Burada park et bin sistemini de uygulamayı planlıyoruz. Yani belirlediğimiz otoparklara araçlarını park edip daha sonra toplu taşıma aracını kullananlar Kart 54 sayesinde avantajlara sahip olacaklar. Toplu taşıma ile entegre park politikası da üretmiş olacağız. İhale şartnamesine göre yüklenici firmanın sözleşmeyi imzaladıktan 4 ay sonra bütün projeleri tamamlayıp Büyükşehir Belediyesi’nin de onayını aldıktan sonra cihazların kurulumunu gerçekleştirmesi gerekiyor. Yani 4 ay içerisinde tamamlamayı öngörüyoruz” dedi.

 

Trafik Zabıtası denetleyecek

Sistemin denetlenmesi hakkında da bilgiler veren Turan, Trafik Zabıtası’nın sürekli denetimler yapacağını söyledi. Fatih Turan, “Tabi sistem self servis olacağı için suistimaller olmasın diye Trafik Zabıtamız denetimler gerçekleştirecekler. Eğer ücretini ödemeden gidenler olursa bunlar fotoğrafla belgelenecek. Ya çekici vasıtasıyla yahut tekerlek kilidi vasıtasıyla hareket engellenmesi şeklinde tedbir alacağız. Daha sonra cezai işlem uygulanacak ve cezasını ödeyen araçlar tekrar bırakılacak” diye konuştu.