Büyükşehir Belediyesi, “Herkes İçin Sağlık Projesi” kapsamında AKM’de Organ Bağışı konferansı gerçekleştirdi. Düzenlenen konferansta katılımcılara organ bağışının önemi ve İslam dinindeki yeri hakkında bilgiler verildi. Op. Dr. Necattin Fırat, organ nakillerinin her geçen gün arttığına dikkat çekerken; İl Müftü Vekili Paşa Bektaş, “Organ nakli insanın hayatını ve sağlığını kurtarmanın başka yolu kalmadığında caizdir” dedi.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanlığı, “Herkes İçin Sağlık Projesi” kapsamında Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Sakarya İl Müftülüğü işbirliğiyle Adapazarı Kültür Merkezi’nde Organ Bağışı adlı konferans düzenledi. Gerçekleştirilen konferansta katılımcılara organ bağışının önemi ve dindeki yeri hakkında bilgiler verildi. Gerçekleştirilen programın sonunda ise Sağlık İşleri Daire Başkanı Aydın Sarı ve Sağlık Hizmetleri Şube Müdürü Zeynep Beşel tarafından konuşmacılara plaket takdim edildi.

Organ bağışı rakamları her zaman artmalı
Op. Dr. Necattin Fırat, “Ülkemizde organ nakli her geçen gün artmaktadır. Fakat maalesef bu artış organ bağışı için yeteli değildir. Maalesef bazı organlarımız hayatımız devam ederken öldüğü için organ bağışı hepimiz için çok önemlidir. Organ bağışının artmasıyla organ yetersizliği yüzünden yaşanan ölümleri en aza indirebiliriz. Fakat vatandaşlarımız yeterince bilinçlenmediği için bazı sebeplerden dolayı organ bağışına çekimser yaklaşıyor. Bu konudaki prosedürlerin ne kadar güvenli olduğu anlatılınca herkesin içi rahatlıyor ve organ bağışına bakış açıları değişiyor. Bağışlanan organlar bir inisiyatif gözetmeksizin bekleme sırasında tıbbi önceliği olan ve bağışçıyla en uyumlu kişiye naklediliyor. Türkiye’de yaklaşık 500 bin bağışçı bulunuyor, bu rakamın her zaman artmasını diliyorum” dedi.

Organ bağışı caizdir
İslam dininin insana ve insan sağlığına önem veren bir din olduğunu vurgulayarak sözlerine başlayan İl Müftü Vekili Paşa Bektaş, “Biz programımızın bu kısmında organ bağışı konusuna İslamiyet’in bakış açısıyla yaklaşacağız. Allah insanı yeryüzünde kendisine halife olarak yaratmış ve insanı insan yapan ruha bizzat kendi ruhundan üfürmüştür. İnsanın ne kadar kıymetli bir varlık olduğunu biz buradan anlayabiliriz. Mensubu olmaktan gurur duyduğum İslamiyet dini insana ve insan sağlığına çok fazla değer verir. İnsan sağlıklı bir birey olduğu zaman hem kendisine hem de dinine karşı olan sorumluluklarını yerine getirebilir. Organ nakli insanın hayatını ve sağlığını kurtarmanın başka yolu kalmadığında caizdir. Organ bağışının caiz olması için bazı şartlar vardır. Bunlar; Zaruret halinin bulunması, tedavi ve nakil için doktorların kanaati, bağışçının rızası, bağış konusuyla ilgili herhangi bir ücret olmaması, devlet kontrolü altında olması” ifadelerinde bulundu.

Toplum bağış konusunda bilinçlenmeli
Doç. Dr. Fatih Altıntoprak, “Öncelikle organ bağışı yapan bağışçılara ve bu konuda emek veren tüm meslektaşlarıma teşekkür ederim. Organ bağışı konusunda toplumumuzu her zaman daha fazla bilinçlendirmeliyiz. Bunun en büyük nedeni bağışçının yaşarken imzaladığı organ bağışı onayını vefatından sonra ailesinin kabul etmemesidir. Genellikle kişi yaşarken ailesinin haberi olmadan organ bağışından bulunuyor ve vefat ettikten sonra ailesi bu bağışı istemediğini dile getirerek organ bağışını iptal ediyor. Organ bağışının dini veya tıbbi olarak bir zararı yok. Önemli olan bu durumu vatandaşlarımıza en iyi şekilde anlatmak. Organ bağışının insan hayatındaki yerini fark ederek kararlarımızı bu yönde vermeliyiz” diyerek sözlerine son verdi.